Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Assangea bodo izročili Švedski

Deli na:

Britansko vrhovno sodišče je danes potrdilo izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea Švedski, kjer je med drugim obtožen posilstva. Sodišče je namreč zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi. Assangeu tako preostane le, da se obrne še na Evropsko sodišče za človekove pravice, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zahteva za izročitev Assangea je bila zakonito podana, zato je pritožba na sklep o izročitvi v skladu s tem zavrnjena," je sodišče danes pojasnilo svojo odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assangeu sicer preostane še, da se obrne na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Vendar je po mnenju odvetnikov malo verjetno, da bi s tem korakom postopek izročitve za dlje časa ustavil, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ustanovitelja WikiLeaksa so v Veliki Britaniji prijeli decembra 2010 na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Na Švedskem ga namreč želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.


Assange, ki je po rodu iz Avstralije, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.

Britansko pravosodje je zeleno luč za njegov odhod na Švedsko prižgalo 24. februarja 2011, nakar se je Assange obrnil na britansko vrhovno sodišče, ki je obravnavo njegove pritožbe začelo 1. februarja letos, vendar s pritožbo ni uspel.

Assange je sicer povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih.

Zato se Assange boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav WikiLeaksa.