nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Argentinskemu predsedniku zaradi Panamskih dokumentov grozi preiskava

Deli na:
Argentinskemu predsedniku zaradi Panamskih dokumentov grozi preiskava

Foto: Getty Images

Po razkritju dogajanja v svetu globalnega kriminala in korupcije v okviru afere Panamski dokumenti, ki med drugim meče slabo luč tudi na argentinskega predsednika Mauricia Macrija, argentinska opozicija zahteva preiskavo proti predsedniku zaradi finančnega kriminala, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijski poslanec Norman Martinez je zveznega sodnika pozval, naj uvede preiskavo, ki bi pokazala, ali je novi predsednik iz vrst konservativcev "vedel za pranje denarja in davčne utaje, v njih sodeloval, jih ukazal ali odobril".

Martinez, tesen zaveznik Macrijeve predhodnice Cristine Kirchner, je preiskavo zahteval, potem ko je spodnji dom parlamenta zavrnil zakon, po katerem bi moral predsednik pričati pred kongresom o svojih interesih v dveh podjetjih, registriranih na Bahamih in v Panami.

Opozicija je Macrija tudi pozvala, naj v kongresu ustanovi posebno komisijo, ki bo preiskala kakršne koli nepravilnosti v zvezi z njegovimi financami.

Macri, ki je v ospredje kampanje pred lanskimi predsedniškimi volitvami postavil boj proti korupciji, zanika, da bi ravnal napačno, in poudarja, da nima česa skrivati.

Poleg argentinskega predsednika se je v mrežo zaradi Panamskih dokumentov ujelo še več kot sto politikov. Med njimi so ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, družini pakistanskega premierja Navaza Šarifa in kitajskega predsednika Xi Jinpinga ter islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson, ki je po pritisku javnosti zaradi afere v torek odstopil s položaja.