Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Applovemu šefu znižali plačo: zaslužil je "le" 8,75 milijona dolarjev

Deli na:
Applovemu šefu znižali plačo: zaslužil je "le" 8,75 milijona dolarjev

Foto: Reuters

Tehnološki velikan Apple lani ni dosegel zastavljenih ciljev glede prihodkov in dobička, kar je na lastnem žepu občutil tudi glavni izvršni direktor Tim Cook.

Plača se mu je namreč znižala za 15 odstotkov, vseeno pa Cook s tem ne bo pristal med reveži, saj so mu milijone prinesle delnice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Apple je lani ustvaril 215,6 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 3,7 odstotka pod zastavljenim ciljem. Dobiček iz poslovanja je zastavljeno raven zgrešil za 0,5 odstotka in je dosegel 60 milijard dolarjev.

Posledično je Cook skupno lani - upoštevajoč plačo in nagrade - zaslužil 8,75 milijona dolarjev, kar je 15 odstotkov manj kot v letu 2015. Takrat je namreč v žep pospravil 10,3 milijona dolarjev. Njegova lanskoletna plača je bila nižja tudi od tiste iz leta 2014, ki je bila pri 9,2 milijona dolarjev.

Manj so v žep pospravili tudi drugi vodilni Applovi menedžerji, čeprav je njihovo izplačilo v povprečju upadlo le za 9,6 odstotka.

Omenjena Cookova kompenzacija sicer ne vključuje 1,26 milijona Applovih delnic, ki jih je prejel lani, ko je dopolnil pet let na mestu glavnega izvršnega direktorja družbe. Te delnice so bile avgusta skupno vredne okoli 135 milijonov dolarjev.

Apple se, podobno kot konkurenti, na trgu pametnih mobilnih telefonov sooča z močno konkurenco in počasnejšo rastjo. Na mnogih razvitih trgih je namreč penetracija pametnih telefonov že dosegla ali presegla 80 odstotkov, ob odsotnosti večjih inovacij pa lastniki telefone obdržijo dlje.