Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa: Večina Hrvatov proti novi koaliciji in za predčasne volitve

Deli na:
Anketa: Večina Hrvatov proti novi koaliciji in za predčasne volitve

Foto: Reuters

Nove hrvaške vlade HDZ in HNS ne podpira 56 odstotkov hrvaških državljanov, ki tudi menijo, da so predčasne parlamentarne volitve boljša rešitev.

To je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je v nedeljo zvečer objavila komercialna televizija Nova TV. Manj kot polovica vprašanih ne pričakuje, da se bo vlada obdržala do konca leta.

Potem ko je HDZ prekinil sodelovanje v vladi s stranko Most neodvisnih list, je novo zaveznico našel v HNS. Medtem ko takšni vladi nasprotuje 56 odstotkov državljanov, novo koalicijo podpira 32 odstotkov volivcev, 12 odstotkov vprašanih pa je neodločenih, kažejo izidi raziskave agencije Ipsos, ki so jo izvedli na 500 polnoletnih Hrvatih po potrditvi nove hrvaške vlade minuli petek.

Približno 36 odstotkov vprašanih meni, da se bo vlada obdržala do konca mandata, torej tri leta in pol. Nekaj manj anketirancev, 29 odstotkov, je prepričanih, da bo vlada zdržala do jeseni, 15 odstotkov pa meni, da bo vlada preživela do glasovanja o državnem proračunu za leto 2018.

Več kot 60 odstotkov vprašanih meni, da je HNS vstopil v koalicijo s HDZ zgolj zaradi visokih državnih položajev in ne zaradi izvajanja reform, s katerimi so liberalci opravičili sodelovanje z desnosredinsko vladajočo stranko.



Nekaj manj kot tretjina volivcev meni, da bosta HDZ in HNS nadaljevali sodelovanje tudi na naslednjih parlamentarnih volitvah, približno enako število je prepričanih, da bo HNS šel samostojno na volitve in bo doživel polomijo.

Tretjina anketirancev meni, da je med politično krizo najbolj modro ravnal hrvaški premier Andrej Plenković, 12 odstotkov pa jih je ocenilo, da so bili najbolj modri v HNS in ostali poslanci, ki so podprli prvo hrvaško desnosredinsko-liberalno vlado. Je pa tudi 12 odstotkov tistih, ki menijo, da so največ modrosti pokazali tisti, ki vlade niso podprli.

Anketirance so prav tako vprašali, kaj se bo zgodilo z največjo opozicijsko stranko SDP, s katero je bil HNS v predvolilni koaliciji na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani.

Sedemindvajset odstotkov vprašanih pričakuje, da bodo socialdemokrati izbrali novo vodstvo in okrepili svoj položaj, 23 odstotkov jih meni, da bo predsednik SDP Davor Bernardić ostal na čelu stranke, a bo njen politični vpliv pešal. Petina vprašanih pa meni, da bodo z Bernardićem močnejši. Da bo stranka razpadla, meni dva odstotka vprašanih.