nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Anketa: Angeli Merkel je kljub napadu v Berlinu zrasla podpora

Deli na:
Anketa: Angeli Merkel je kljub napadu v Berlinu zrasla podpora

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel navkljub terorističnem napadu prejšnji teden na berlinski božični tržnici še vedno uživa veliko podporo.

Ta ji je celo narasla, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave berlinskega inštituta Forsa.

Podpora njeni Krščansko-demokratski uniji (CDU) in bavarski sestrski stranki Krščansko-socialni uniji (CSU) je glede na minuli teden narasla za dve odstotni točki. CDU in CSU imata zdaj podporo 38 odstotkov vprašanih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

To je največja podpora za sestrski stranki v letošnjem letu, ki jima je čez leto podpora upadala predvsem zaradi spora med vodjama obeh strank Angele Merkel in Horstom Seehoferjem glede begunske krize.

"Kot vedno, ko ljudi pretresejo grozoviti dogodki, volivci ne želijo eksperimentirati in raje podprejo vladajočo oblast," je povedal izvršni direktor Forse Manfred Güllner ob objavi rezultatov in pripomnil, da "nista pridobili le CDU in CSU, ampak tudi Angela Merkel".

Če bi Nemci lahko neposredno glasovali za kanclerja, bi Merklovo podprlo 52 odstotkov volivcev, kar je dve odstotni točki več kot prejšnji teden. Medtem ko vodjo socialdemokratov (SPD) Sigmarja Gabriela, ki je tudi eden od možnih kandidatov za kanclerja, podpira le 13 odstotkov vprašanih.

SPD, ki je v koaliciji z vodilno stranko CDU, je v zadnjem tednu izgubil dve odstotni točki in sedaj stoji na okroglih 20 odstotkih podpore.


Forsa je še ugotovila, da kar 68 odstotkov vprašanih ne verjame, da je begunska politika Merklove kriva za teroristični napad, ki se je zgodil 19. decembra na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi.

Domnevni napadalec Anis Amri je namreč prišel v Nemčijo julija 2015, ravno dva meseca prej, preden je Merklova odprla državne meje za begunce, ki so obtičali na Madžarskem.

Po napadu pa podporo ni narasla le CDU, ampak tudi populistični desni stranki AfD, čeprav le za eno odstotno točko. Sedaj jo podpira 12 odstotkov vprašanih, še piše v raziskavi.

Čeprav konec leta 2016 CDU vodi na javnomnenjski raziskavi, pa je izgubila na številu članov. Konec novembra je imela nekaj čez 434.000 članov, kar pomeni, da jih je letos izgubila kar 13.000, pišejo nemški mediji.

S tem je po velikosti pristala na drugem mestu SPD s približno 445.000 člani. Sicer pa sta obe vodilni stranki pred leti imeli že več kot 550.000 članov.

Največji prirast pa je letos pri AFD, ki je kljub sporom v vodstvu stranke s svojim zavračanjem begunske politike Angele Merkel pridobila kar 4000 članov in ima sedaj skupaj že približno 26.000 članov.

Pri drugih večjih strankah, med njimi Zelenih, Levici in liberalcih (FDP) pa se število članov ni bistveno spremenilo.