oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Angela Merkel svetuje: Če bo konec sveta, imejte pripravljene naslednje stvari...

Deli na:
Angela Merkel svetuje: Če bo konec sveta, imejte pripravljene naslednje stvari...

Foto: Arhiv Reporterja

Nemška vlada je sprejela prvo novo strategijo civilne zaščite in z njo nov seznam nujnih stvari, ki naj jih imajo državljani pripravljene za primer izrednih razmer. Državljanom svetuje, naj si ustvarijo zaloge hrane in drugih potrebščin, ki jih bodo potrebovali, če se zgodi kaj hudega. Objavljamo seznam stvari (in ukrepov), ki jih vlada priporoča Nemcem.

Vlada v Berlinu je sprejela prvo novo strategijo civilne zaščite po 20 letih oz. po koncu hladne vojne. Cilj je biti pripravljen na naraščajočo grožnjo terorizma, kibernetskega vojskovanja in napadov na ključno infrastrukturo.

Gre za "velik korak" v smeri priprave oblasti in javnosti na spremenjene varnostne grožnje, je ob predstavitvi strategije poudaril nemški notranji minister Thomas de Maiziere. "Vsi upamo, da nam bodo prihranjene večje krize," je poudaril, a izpostavil, da je vseeno treba pripraviti državo na primeren in pameten način.

Hrana in pijača:

Polnozrnati kuh (1000 g), prepečenec (400 g), krekerji (1000 g), testenine (500 g), riž (500 g), oves/kosmiči (100g g), krompir (1000 g), fižol v konzervi (800 g), grah/korenje v konzervi (900 g), vloženo rdeče zelje (700 g), vloženo kislo zelje (700 g), vloženi šparglji (400 g), koruza v konzervi (400 g), gobe v konzervi (400 g), kisle kumarice (400 g), rdeča pesa (400 g), sveža čebula (500 g), vložene češnje (700 g), hruške v konzervi (250 g), breskve v konzervi (250 g), marelice v konzervi (250 g), mandarine v konzervi (250 g), ananas v konzervi (350 g), rozine (200 g), lešniki (200 g), suhe slive (250 g), limonin sok (0,2 l), mleta kava(instantna kava (250 g), črni čaj (125 g), UHT (alpsko) mleko 3,5%, mast (3 l), maslo/margarina (250 g), rastlinsko olje (0,3 l), trdi sir (700 g), tuna v konzervi (150 g), sardine v konzervi (100 g), slaniki v konzervi (100 g), govedina v slanici (250 g), vložene klobase (300 g), jetrna klobasa v konzervi (300 g), sušena klobasa/salama (360 g), 10 jajc (539 g), mineralna voda (28 l9

Sveže sadje:

Jabolka, hruške, banane, pomaranče

Domača apoteka:

Paket prve pomoči, zdravila na recept, sredstva proti bolečinam, razkužilo za kožo in rane, zdravila za prehlad, termometer, zdravila za drisko, sredstva za pike žuželk, krema za sončenje, pinceta

Higiena:

Milo in detergent, zobna ščetka in zobna pasta, krožniki in pribor, papirnate brisače, toaletni papir, vrečke za smeti, prenosljivo stranišče za taborjenje; gumijaste rokavice, sredstva za dezinficiranje

Protipožarna zaščita:

Očiščene kleti in podstrešja; aparat za gašenje, detektor dima, požarna odeja, posoda z vodo za gašenje, vedro, ročna črpalka, vrtna cev

Za izpade elektrike:

Sveče, vžigalice in vžigalniki, ročna svetilka, rezervne baterije, prenosni kuhalnik z gorivom, kurjava, gorivo

Pripravljenost na izredne razmere:

Osebna zdravila, zaščitna oblačila, odeje in spalna vreča, perilo in nogavice, gumijasti škornji, robustna obutev, posode za kuho, skodelice, krožniki, pribor, termovke, sredstva za oskrbo ran, odpirač konzerv in žepni nož, trpežna in topla oblačila, ročna svetilka, pokrivala, čelade, plinske maske, delavske rokavice

Radio:

Primeren radio na baterijsko napajanje in rezervne baterije

Zaščita dokumentov:

Odločite se, kateri dokumenti so najnujnejši, preverite, ali so primerno urejeni, ali imate kopije pomembnih dokumentov, ali ste ustvarili mapo za dokumente in ali so ti pri roki.

Načrt med drugim vključuje zahtevo, da si prebivalstvo naredi zalogo hrane in vode za primer izrednega stanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako krepi zmožnosti zdravstvenega sistema.

Je pa de Maiziere zanikal navedbe medijev, da naj bi načrt omogočil vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, ki ga je Nemčija po 55 letih odpravila leta 2011. Za prebivalstvo predvideva zgolj izvajanje manjših nalog v pomoč vojski, kot so usmerjanje prometa, raznašanje pošte in zagotavljanje goriva in namestitev, je pojasnil.

Glede na gradivo notranjega ministrstva, ki je pricurljalo v javnost, je nova strategija civilne zaščite potrebna zaradi naraščajoče grožnje t. i. hibridnih napadov - kombinacije konvencionalnega ter kibernetskega in informacijskega vojskovanja.

"Spričo naraščajoče negotovosti moderne infrastrukture ter odvisnosti sodobnih družb od virov morajo biti civilna podpora vojski, utrditev trdnosti stavb in povečane zmožnosti zdravstvenega sistema prednostna naloga," izhaja iz dokumentov, ki jih povzema dpa.

Nemška opozicija je predlagane ukrepe zavrnila in jih označila za podpihovanje strahu. Prav tako so sprožili spore v koaliciji kanclerke Angele Merkel, ki jo poleg njenih krščanskih demokratov sestavljajo še socialdemokrati, zaradi zgodovinske občutljivosti vprašanja obveznega služenja vojaškega roka.

Strategijo je nemška vlada pripravila po dveh terorističnih napadih, za katera je odgovornost prevzela Islamska država, in strelskem pohodu mladoletnika prejšnji mesec. Razmislek o varnosti je tudi posledica napetosti med Natom in Rusijo glede Krima oz. Ukrajine.

V Berlinu so strategijo civilne zaščite nazadnje revidirali leta 1995, kar je bila posledica vnovične združitve Nemčije po hladni vojni. Kot je poudaril de Maiziere, so z revizijo začeli leta 2012 in je zgolj naključje, da so postopek zaključili prav v času krvavih napadov.

Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je medtem v včerajšnji izdaji objavil javnomnenjsko anketo, ki kaže, da se počutijo Nemci vedno bolj ogroženi, ko gre za njihov življenjski slog ali svobodno družbo.

Anketa Instituta za raziskave javnega mnenja je pokazala, da občutek ogroženosti med Nemci vztrajno narašča. Leta 2011 se jih je 29 odstotkov balo, da bi lahko bili žrtev kaznivega dejanja, danes pa tako čuti 64 odstotkov vprašanih.

Pri tem jih 77 odstotkov ocenjuje, da obstaja visoko tveganje nevarnosti radikalnih islamističnih skupin v Nemčiji, povzema FAZ. Anketo je institut opravil med 3. in 17. avgustom na vzorcu 1496 ljudi.