Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Angela Merkel najvplivnejša ženska na svetu v izboru revije Forbes

Deli na:
Angela Merkel najvplivnejša ženska na svetu v izboru revije Forbes

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel ostaja najvplivnejša ženska na svetu, vsaj po mnenju ameriške revije Forbes. Na drugem mestu ji sledi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, na tretjem pa brazilska predsednica Dilma Rousseff. Zmagovalna trojica ostaja enaka kot lani. Merklovi je prvo mesto sicer pripadlo že tudi v letih 2006 in 2009.

Odmevna Forbesova lestvica odraža težo posameznih žensk na različnih področjih, od politike, gospodarstva, medijev, sveta zabave in neprofitnih dejavnosti. Na to, kateri pripade katero mesto na lestvici, vplivajo faktorji, kot so premoženje, medijska prepoznavnost in splošen vpliv na dogajanje v svetu.

Na lestvici se tako vsakič znova znajdejo tudi zvezdnice, kot je na primer ekscentrična pop pevka Lady Gaga, ki je letos pristala na 14. mestu, je pa tudi s 26 leti najmlajša ženska na lestvici. Najstarejša je po drugi strani 86-letna britanska kraljica Elizabeta II., ki je šele na 26. mestu.

Med 100 imeni, dostopnimi na spletni strani www.forbes.com/power-women, je poleg tega 25 direktoric, ki razpolagajo s skupno 984 milijardami dolarjev prihodkov. Izbranke prihajajo iz 28 držav, njihova povprečna starost je 55 let.



16 se jih je na lestvici tokrat znašlo prvič - med njimi pevka Jennifer Lopez, ameriška republikanska kongresnica Michele Bachmann ter Meg Whitman iz računalniškega giganta HP in Marissa Mayer z vrha Yahooja.

Na seznamu so poleg že omenjenih med drugim še prva dama ZDA Michelle Obama na sedmem mestu, predsednica Indije Sonia Gandhi na šestem, prva ženska na čelu New York Timesa Jill Abramson na petem ter vplivna filantropinja Melinda Gates na četrtem mestu.

Vnovično izbiro Merklove na prvo mesto so pri Forbesu utemeljili predvsem z njenim bojem proti dolžniški krizi. Označili so jo kot "Železno lady" Evropske unije in vodilno akterko v drami območja z evrom, ki ogroža globalne trge. Za Clintonovo so izpostavili, da je za njo težko leto ter da bo konec leta odstopila z vrha State Departmenta.