mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriški Donald na obisku pri "našem" Donaldu: V čem se razhajata?

Deli na:
Ameriški Donald na obisku pri "našem" Donaldu: V čem se razhajata?

Foto: Profimedia

Tusk po srečanju s Trumpom: Strinjamo se glede boja proti terorizmu, različna stališča glede podnebja, trgovine in Rusije.

Vrednote in načela naj bodo na prvem mestu, se glasi sporočilo EU ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. EU in ZDA se strinjajo glede boja proti terorizmu, različna pa so stališča glede podnebnih sprememb, trgovine in Rusije, je po srečanju s Trumpom povedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

"Strinjamo se glede številnih področij, predvsem glede boja proti terorizmu. Prepričan sem, da ni treba pojasnjevati, zakaj," je dejal Tusk v izjavi po sestanku vodstva institucij EU z ameriškim predsednikom.

Toda nekatera vprašanja po Tuskovih besedah ostajajo odprta, na primer glede podnebnih sprememb in trgovine. Prav tako Poljak ni stoodstotno prepričan, da imata s Trumpom enako stališče glede Rusije, čeprav se zdijo mnenja o konfliktu v Ukrajini enaka.

Glavno Tuskovo sporočilo Trumpu je, da je najgloblji pomen čezatlantskega sodelovanja in prijateljstva v temeljnih zahodnih vrednotah: svobodi, človekovih pravicah in spoštovanju človekovega dostojanstva.

"Največja naloga danes je utrditi ves svobodni svet na temelju teh vrednot, ne le interesov. Vrednote in načela na prvem mestu - to bi morali Evropa in Amerika izpostavljati," je sklenil Tusk v izjavi.



Novinarske konference, na kateri bi lahko novinarji zastavljali vprašanja, ni bilo. Trump ob prihodu in odhodu s srečanja z EU ni dajal izjav.

Ameriški predsednik se je najprej sestal s Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, nato sta se pridružila še predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini.

Tajani je srečanje ocenil kot "zelo dobro" in bo po njegovem prepričanju prispevalo k okrepitvi odnosov z ZDA. Tudi on je izpostavil, da sta se obe strani strinjali glede skupnega boja proti terorizmu. "Moramo najti dobro rešitev proti tujim borcem," je dejal Tajani po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Sestanek z voditelji EU in Trumpom je bil v novi evropski stavbi v središču Bruslja, kjer ima Tusk pisarno in se je je prijelo ime "Tuskov stolp". Tusk sam se je v preteklosti pošalil, da so evropski voditelji zanj izbrali vzdevek "naš Donald", za razliko od ameriškega Donalda.

Trump ima danes predvideno tudi ločeno srečanje s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, na katerem naj bi bilo v ospredju vprašanje pariškega podnebnega dogovora, nad katerim nova ameriška administracija ni navdušena.