Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriškega zunanjega ministra Tillersona naj bi zamenjal šef Cie Pompeo

Deli na:
Ameriškega zunanjega ministra Tillersona naj bi zamenjal šef Cie Pompeo

Rex Tillerson - Foto: Profimedia

Tiskovna predstavnica Bele hiše v četrtek ni zanikala poročanja medijev, da so državnemu sekretarju Rexu Tillersonu šteti dnevi na položaju vodje ameriške diplomacije, predsednik Donald Trump pa se je odgovoru na to vprašanje izognil.

Po navedbah medijev naj bi Tillersona zamenjal direktor obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo.
 
Da je Bela hiša že pred mesecem dni pripravila predlog Trumpu za zamenjavo Tillersona, ki bi ga naj oktobra označil za bedaka, je prvi poročal časnik New York Times. Trump doslej še ni sprejel odločitve.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je dejala, da nameravata predsednik in državni sekretar sodelovati za dokončanje doslej izjemnega leta. "Rex je tu. Je v zgradbi," je na novinarsko vprašanje o tem, ali namerava Tillersona zamenjati, odgovoril Trump.

Mediji ugibajo, da bo nekdanjega glavnega izvršnega direktorja naftnega velikana Exxon Mobil zamenjal sedanji direktor obveščevalne agencije Cia Pompeo.

Nekdanji poslovnež in kongresnik iz Arkansasa Pompeo je glede nekaterih perečih zunanjepolitičnih vprašanj bolj na Trumpovi liniji kot Tillerson.



Če bi Pompeo postal ameriški državni sekretar, bi ga na čelu Cie zamenjal senator iz Arkansasa Tom Cotton, ki je odločen zagovornik Trumpove zunanje politike v kongresu.

Tillersonov odhod bi verjetno spremenil ton in smer zunanje politike ZDA, čeprav večjih sprememb ne bi bilo.

Tillerson je skušal Trumpa prepričati, naj ZDA ne odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma, naj potrdi veljavnost iranskega jedrskega sporazuma, naj ostane pri sporazumu o prosti trgovini na območju Tihega oceana, naj bo trden proti ruski agresiji proti Ukrajini in naj umiri retoriko glede Severne Koreje.

Trump nasvetov svojega zunanjega ministra ni upošteval, nekajkrat pa ga je celo javno zatrl. Na primer takrat, ko si je Tillerson prizadeval za konec arabske blokade Katarja, je Trump Katar obtožil, da podpira terorizem.

Ko je Tillerson govoril o diplomaciji s Severno Korejo, mu je Trump dejal, da naj se ne trudi s tem. Tillerson torej ni uspel vplivati na Trumpa pri pomembnih vprašanjih.