Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška zvezna vlada bi odpravila zasebne zapore

Deli na:
Ameriška zvezna vlada bi odpravila zasebne zapore

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriška zvezna vlada ne bo več obnavljala pogodb zasebnim podjetjem, ki ji vodijo zapore in bo zasebne zapore z leti povsem odpravila. To sicer le v primeru, če na predsedniških volitvah novembra zmaga demokratka Hillary Clinton, ker republikanec Donald Trump zasebne zapore podpira.

Namestnica ameriške pravosodne ministrice Sally Yates je Zvezno upravo za zapore pisno obvestila, da so zasebni zapori v težavnem obdobju države, ko je zaporniška populacija zelo narasla, opravljali pomembno funkcijo, vendar pa je čas pokazal, da so veliko slabši od zaporov, ki jih vodi zvezna vlada.

Število zaprtih v zveznih zaporih je v ZDA zadnja leta zaradi nižjih kazni padlo na trenutno okoli 193.000 in od tega jih je 12 odstotkov oziroma okoli 22.000 v zasebnih zaporih. Poleg tega ima zvezna vlada še posebne zapore ali centre za pridržanje za kršitelje imigracijske zakonodaje.

Ti v izjemno slabih pogojih gostijo okoli 33.400 ljudi, ponekod v skoraj nečloveških razmerah, zanesljivo pa slabših kot velja za zapore, kjer imajo prave kriminalce.

Zvezna vlada naj bi zasebne zapore počasi odpravila v naslednjih petih letih in sicer tako, da ne bo več obnavljala pogodb s podjetji. Zasebne zapore uporabljajo tudi nekatere zvezne države v ZDA in doslej se je med njimi samo Kentucky odločil, da jih ukine.

Podobno kot zdravstveni sistem tudi zasebni zapori v ZDA temeljijo na dobičku, kar pomeni, da je rehabilitacija zapornikov zadnje, kar zanima uprave. Podjetja dobijo del finančnih sredstev od zvezne ali državnih vlad, drugi del pa od izkoriščanja zaporniške delovne sile.

Zvezne zasebne zapore vodi ducat podjetij, med katerimi so največja tri. To so Corrections Corporation of America, GEO Group Inc. ter Management and Training Corporation. Vsem trem so delnice v četrtek padle.

Clintonova je odločitev pravosodnega ministrstva o zapiranju zasebnih zaporov pozdravila, saj je v času predsedniške kampanje to doslej podpirala. Trump se po drugi strani ni nemudoma odzval, vendar zasebne zapore podpira, skupaj z republikansko stranko, ki tako kot od orožarske industrije dobi levji delež političnega denarja od teh podjetij.