pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriška vlada toži Volkswagen

Deli na:
Ameriška vlada toži Volkswagen

Foto: Getty Images

Ameriška vlada je vložila tožbo proti Volkswagnu, saj menijo, da je avtomobilski velikan zavajal ameriške potrošnike z oglaševanjem avtomobilov s "čistim dizlom", čeprav so ti pravzaprav imeli vgrajeno programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. S tožbo želijo pridobiti kompenzacijo za tiste, ki so avtomobile kupili med leti 2008 in 2015.

Ameriška zvezna komisija za trgovino želi poleg denarnega nadomestila za opeharjene kupce doseči tudi prepoved ponovne uporabe sporne programske opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Komisija v tožbi navaja, da je Volkswagen sedem let pri prodaji več kot 550.000 dizelskih avtomobilov zavajal potrošnike z neresničnimi trditvami, da so ti avtomobili okolju prijaznejši.

Volkswagen je septembra lani namreč priznal, da je na 11 milijonov dizelskih motorjev po vsem svetu namestil sporno programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Oprema je zagotovila, da so bili izpusti na testiranju nižji od realnih.

Zaradi tega so koncernu kazni že naložili regulatorji številnih držav, obenem pa se predvsem v Nemčiji in ZDA Volkswagen sooča s številnimi tožbami besnih in ogoljufanih lastnikov avtomobilov.