nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani ubili drugega moža Islamske države v Siriji

Deli na:
Američani ubili drugega moža Islamske države v Siriji

Foto: arhiv Reporterja

ZDA so se pohvalile, da so v letalskem bombardiranju ubile vojaškega poveljnika Islamske države v Siriji Abu Džandala al Kuvajtija.

V letalskem napadu mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji je bil v ponedeljek ubit vojaški poveljnik skrajne sunitske skupine Islamska država (IS) Abu Džandal al Kuvajti, je včeraj sporočila ameriška vojska. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bil al Kuvajti drugi najpomembnejši vojaški poveljnik IS v Siriji.

Al Kuvajti je bil ubit v bližini jeza Tabka jugozahodno od Rake, ki velja za utrdbo IS v Siriji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo ameriško poveljstvo za Bližnji vzhod (Centcom).

Kot navaja observatorij, je vodil bitke v Iraku in Siriji, nazadnje pa je deloval v Raki, kjer je nadzoroval napade na arabsko-kurdsko zavezništvo Sirskih demokratičnih sil. Slednje so ob podpori ZDA v začetku novembra začele ofenzivo za zavzetje Rake.

Vojaški poveljnik IS je sodeloval pri samomorilskih napadih z vozili, podtikanju bomb in uporabi kemičnega orožja, so še sporočili s Centcoma. Poleg tega je bil član vojaškega odbora IS. Sodeloval je pri ponovnem zavzetju sirske Palmire sredi decembra, ki so jo skrajneži zavzeli osem mesecev po tistem, ko jih je sirska vojska ob podpori Rusije pregnala iz nje.

Smrt al Kuvajtija bo po ocenah Centcoma oslabila IS pri obrambi Rake, obenem pa bi se lahko okrepili tudi napadi v zahodnih državah, še navaja AFP.