benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani tolčejo po Islamski državi v Libiji

Deli na:
Američani tolčejo po Islamski državi v Libiji

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriško letalstvo je po poročanju časnika New York Times bombardiralo zbirališče pripadnikov skrajne Islamske države nekaj deset kilometrov od libijske prestolnice, pri čemer naj bi bilo ubitih 30 ljudi. O napadu poročajo tudi viri iz Libije in navajajo 40 mrtvih. Dodajajo, da je napad izvedlo neznano letalo.

V kraju Sabrata okoli 70 kilometrov zahodno od Tripolija, blizu meje s Tunizijo, naj bi se po navedbah lokalnega vira iz Libije zbrali domnevni člani IS, v letalskem napadu pa je bila popolnoma uničena neka hiša, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Kot je za AFP še povedal lokalni uradnik, je bila večina ubitih Tunizijcev, domnevnih članov IS.

New York Times navaja, da so napad izvedle ameriške letalske sile, uperjen pa naj bi bil proti enem izmed vodij džihadističnih skrajnežev iz Tunizije. Ta naj bi bil organizator dveh lanskih velikih terorističnih napadov v Tuniziji, povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kot dodaja AFP, naj bi šlo za Noureddina Chouchana, obveščevalci pa skušajo sedaj ugotoviti, ali je bil v omenjenem napadu dejansko ubit.

IS je julija lani izvedla napad na letovišče blizu tunizijskega mesta Sousse, v katerem je bilo ubitih 38 turistov. Pred tem je marca lani IS izvedla napad na muzej Bardo v Tunisu, v katerem je bilo ubitih 21 turistov in policist.

Mednarodna koalicija proti IS, ki ji načelujejo ZDA, je že pred časom napovedala, da namerava okrepiti boj proti džihadistom in za vsako ceno preprečiti, da bi se ti razširili po nemirni Libiji. Ta država je že skoraj pet let, vse od padca dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, potopljena v državljansko vojno in politični kaos.

Ta kaos je izkoristila IS, ki v Libiji že nadzira nekaj območij. Država je postala zatočišče za borce IS iz Sirije in Iraka, ki so se tam znašli pod udarom letalskih napadov koalicije pod vodstvom ZDA ter Rusije.