GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani prepričani, da bodo kmalu ubili vodjo IS al Bagdadija

Deli na:
Američani prepričani, da bodo kmalu ubili vodjo IS al Bagdadija

Foto: Reuters

V Washingtonu so se včeraj sestali zunanji ministri držav članic koalicije proti džihadistični skupini Islamska država (IS).

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je ob začetku konference dejal, da bo vodja IS Abu Bakr al Bagdadi slej ko prej ubit.

"Skoraj vsi namestniki Abu Bakra al Bagdadija so zdaj mrtvi, vključno z načrtovalci napadov v Bruslju, Parizu in drugod," je dejal Tillerson, ki v Washingtonu gosti kolege iz 68 držav članic koalicije, med njimi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca. "Samo vprašanje časa je, kdaj bo Bagdadija doletela enaka usoda," je dodal.

Članice koalicije je pozval, naj povečajo svoje vojaške in finančne prispevke za uničenje džihadistov. "ZDA bodo prispevale svoj del, okoliščine na terenu pa terjajo več od vas vseh," je poudaril Tillerson. "Zdaj je čas za okrepitev naše skupne varnosti in vlaganje v boj, v katerem imamo vsi vložek," je dodal.

Zavzel se je za nadaljnje sodelovanje tudi na drugih področjih, ne samo na bojišču, med drugim pri izmenjavi obveščevalnih informacij, sodelovanju ob skupnih mejah in preprečevanju uporabe svetovnega spleta za novačenje borcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konferenca je posvečena predvsem pregledu dosedanjega poteka boja proti IS in oceni aktualnega stanja. Med drugim so govorili tako o borcih IS v Siriji in Iraku ter njihovih terorističnih somišljenikih zunaj. Osredotočili so se tudi na financiranje protiterorističnih aktivnosti ter iskali rešitve za stabilizacijo osvobojenih območij.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v nagovoru opozoril, da kljub porazom, ki jih je doživela IS, "predstavljajo teroristični napadi v Evropi in po svetu opomin, da ostaja terorizem eden od ključnih globalnih izzivov". Posebej je opozoril, da "se je število tujih terorističnih borcev sicer zmanjšalo, a se je potrebno resno soočiti z vprašanjem radikaliziranih povratnikov". Pri tem se je zavzel za enoten in odločen odgovor mednarodne skupnosti na teroristično grožnjo, so sporočili z zunanjega ministrstva.



Za naslavljanje grožnje, ki jo predstavlja IS, je potreben celovit pristop, ki vključuje tako vojaške aktivnosti kot izboljšanje politične stabilnosti, varnostnih razmer, vladavine prava, spoštovanja človekovih pravic, upravljanja in socialne kohezije v najbolj ranljivih državah, ki so ali bi lahko postale tarča IS. Diplomatski, stabilizacijski in humanitarni napori morajo biti v ospredju delovanja mednarodne skupnosti, pomembna pa je tudi vloga lokalnih akterjev, so še sporočili z MZZ.

Minister Erjavec je na zasedanju tudi predstavil aktivnosti Slovenije na področju boja proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in radikalizaciji. Spomnil je, da je Slovenija lani okrepila prisotnost v okviru koalicije s ciljem prispevati k dolgoročni stabilnosti in izgradnji zmogljivosti Iraka. Povedal je še, da je Slovenija od začetka krize v Siriji in Iraku prispevala humanitarno pomoč v vrednosti več kot dva milijona evrov.

Med slovenskimi aktivnostmi je še posebej izpostavil slovensko pobudo za naslavljanje boja proti terorizmu, radikalizaciji in nasilnemu ekstremizmu, ki je postala temeljni pristop EU do regije Zahodnega Balkana. Poudaril je, da izvajanje pobude poteka dobro.

Erjavec je izpostavil še, da "je naslavljanje globljih vzrokov, ki vodijo v nasilni ekstremizem, radikalizacijo in terorizem edini način za doseganje dolgoročnih pozitivnih učinkov". Zato je potrebno okrepiti odpornost posameznikov, skupnosti in družb ter posebno pozornost nameniti mladi generaciji in jo aktivno vključiti v družbo, so še sporočili z MZZ.

Srečanja se je sicer udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se v ZDA mudi od ponedeljka.

Koalicija pod vodstvom ZDA se srečuje redno, da usklajuje skupne napore v boju proti IS. Tokratno srečanje zunanjih ministrov članic koalicije je prvo po menjavi ameriške administracije. Zunanji ministri so se zadnjič sestali lani julija.