Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američane vojna v Afganistanu stane kar 45 milijard dolarjev na leto

Deli na:
Američane vojna v Afganistanu stane kar 45 milijard dolarjev na leto

Foto: Profimedia

Visoki predstavniki State Departmenta so v torek pred senatnim odborom za mednarodne odnose potrdili, da je strošek vojne v Afganistanu za ZDA 45 milijard dolarjev na leto, kar je sicer več kot pol manj kot v letih 2010 do 2012, ko so ob udeležbi 100.000 vojakov plačevali več kot 100 milijard dolarjev na leto.

Večino denarja gre za logistiko. 13 milijard porabi 16.000 ameriških vojakov, kolikor jih je še v državi, iz katere je Al Kaida 11. septembra 2001 napadla ZDA, pet milijard gre afganistanskim silam, 780 milijonov dolarjev pa dobi Afganistan v obliki gospodarske pomoči.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred pol leta vojno v Afganistanu podaljšal za nedoločen čas. Ob tem je zagotovil, da ne bo nobenih rokov za umik, ampak bo vse odvisno od stanja na terenu.

Senatni demokrati in tudi kakšen republikanec so se pritoževali, da bi 45 milijard dolarjev lahko bolj koristno porabili doma, na primer za boj proti epidemiji odvisnosti od sredstev za lajšanje bolečin in mamil.

Še posebej ob dejstvu, da vojni ni videti konca, ker v Afganistanu vlada korupcija, vlada se komajda drži na oblasti, varnostne sile so šibke, teroristični napadi se krepijo, talibani pa nadzirajo večino ozemlja države.

Namestnik državnega sekretarja ZDA John Sullivan, ki je pretekli teden obiskal Afganistan, je priznal, da položaj ni rožnat, vendar imajo politiko, v katero verjamejo in se je nameravajo držati.

Še vedno naj bi bili zavezani k pogajanjem med afganistansko vlado in talibani, čeprav je Trump pretekli teden izjavil, da se s talibani več ne bodo pogajali. Sullivan je pojasnil, da je Trump mislil povedati, da so med talibani taki, ki se nočejo pogajati.