zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ali se odpira nova migrantska pot: Prek Egipta v Evropo?

Deli na:
Ali se odpira nova migrantska pot: Prek Egipta v Evropo?

Foto: Arhiv Reporterja

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je včeraj ob robu vrha Nata v Varšavi sestal z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Poposkim. Ministra sta se pogovarjala o notranjepolitičnih razmerah v Makedoniji, prizadevanjih Skopja za vstop v evroatlantskih integracije in migrantski problematiki.

Minister Erjavec je v pogovoru z makedonskim kolegom poudaril, da je za zajezitev ilegalnih migracij pomembno tudi uresničevanje sporazuma med EU in Turčijo. Ministra sta tudi pregledala zelo dobro dvostransko sodelovanje med državama, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Minister Poposki se je zahvalil za hiter slovenski odziv in pomoč pri reševanju migrantske krize ter poudaril uspešno soočanje Makedonije z zajezitvijo ilegalnih migracij na balkanski poti. Izrazil je zaskrbljenost nad možnostjo odpiranja nove migrantske poti preko Egipta v Evropo. Ministra sta se strinjala, da se mora mednarodna skupnost, predvsem EU in Nato, zato posvetiti koreninam problema in pomagati državam Bližnjega vzhoda ter severne Afrike.

Vodja slovenske diplomacije se v Varšavi skupaj s premierjem Mirom Cerarjem, obrambno ministrico Andrejo Katič in načelnikom generalštaba Slovenske vojske, generalmajorjem Andrejem Ostermanom udeležuje dvodnevnega vrha zveze Nato.

Na zasedanju komisije NATO-Gruzija na ravni zunanjih ministrov, ki je potekalo v sklopu prvega dne Natovega vrha, je minister Erjavec sporočil, da je Slovenija sprejela odločitev, da prispeva v sklopu Natove pomoči za Gruzijo. Z napovedanim prispevkom k pomoči Gruziji se Slovenija v duhu zavezniške solidarnosti pridružuje ostalim državam, ki že prispevajo k izvajanju ukrepov pomoči tej partnerki in aspirantki.

"Napredek, ki ga je Gruzija naredila na področju reform, si zasluži naše priznanje. Ta potrjuje njeno zavezanost k evroatlantskim integracijskim procesom," je še dejal zunanji minister in pozval gruzijsko stran, da nadaljuje z dosedanjim delom.

Na Vrhu Nata v Walesu septembra 2014 so zaveznice potrdile celovit paket pomoči za Gruzijo, katerega cilj je okrepitev gruzijskih obrambnih zmogljivosti. Ta vključuje pomoč pri izgradnji obrambnih zmogljivosti, ustanovitev Centra za usposabljanje, izvedbo večnacionalnih vaj na ozemlju Gruzije, ustanovitev Natove pisarne za zvezo ter vključitev Gruzije v skupino najbolj interoperabilnih partnerjev Nata, so še sporočili z MZZ.