palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

AI: Iraške vladne in paravojaške enote se znašajo nad begunci pred IS

Deli na:
AI: Iraške vladne in paravojaške enote se znašajo nad begunci pred IS

Foto: Arhiv Reporterja

Paravojaške skupine in vladne sile v Iraku so mučile, arbitrarno zapirale in usmrtile na tisoče civilistov, ki so zbežali z območij pod nadzorom džihadistične skupine Islamska država, je danes opozorila mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International.

AI poziva, da se zlorabe in maščevalni napadi na sunite, osumljene sodelovanja z IS, ne smejo ponoviti med napredovanjem iraških sil proti utrdbi džihadistov Mosulu.

AI je poročilo o množičnih zlorabah iraških civilistov pripravil na podlagi intervjujev z več kot 470 priporniki, očividci in sorodniki civilistov, ki so bili ubiti, zaprti ali pa so izginili, kot tudi s predstavniki oblasti in aktivisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim navaja incident v maju, v katerem je bilo usmrčenih 12 moških in štirje fantje iz plemena Džumaila, ki so zbežali iz al Sidžirja severno od Faludže in se predali moškim v vojaških in policijskih uniformah.

Junija so milice zajele 1300 moških in fantov iz plemena Mehemda, ki so zbežali iz Saklavije severozahodno od Faludže, in številne so mučili, preden so jih predali lokalnim oblasti, piše v poročilu AI. Preživeli so povedali, da so jih pretepali ter jim odrekali hrano in vodo. Enemu od njih so rekli, da gre za maščevanje za pokol v bazi Speicher.

Leta 2014 so skrajneži IS zajeli in ubili okoli 1700 nabornikov iz te baze pri Tikritu. Avgusta je bilo za ta zločin obešenih 36 moških.