stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ahmadinedžad napoveduje nove jedrske projekte Irana

Deli na:
Ahmadinedžad napoveduje nove jedrske projekte Irana

Foto: Reuters

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad je ob praznovanju 33. obletnice islamske revolucije danes v Teheranu napovedal, da bo Iran v naslednjih dneh razkril nove jedrske projekte. "Svet bi moral vedeti, da se Iran kljub pritiskom ne bo odpovedal svojim načelom in pravicam," je pred več deset tisoč zbranimi poudaril Ahmadinedžad.

"V naslednjih letih bomo priča odprtju in delovanju novih jedrskih projektov v Iranu," je napovedal Ahmadinedžad ob obletnici iranske revolucije leta 1979, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ahmadinedžad sicer ni dal podrobnejših informacij o naravi novih projektov, najverjetneje pa se je njegova izjava nanašala na odprtje novega objekta za bogatenje urana v Fordu, južno od Teherana, še poroča dpa.

"Vse države so pritisnile na nas, naj ne pridobivamo znanja na jedrskem področju, a vsi ti pritiski so bili jalovi. Ne samo da imamo sedaj znanje, sposobni smo tudi naše jedrske potrebe zadovoljevati s pomočjo naših lastnih lokalnih strokovnjakov," je poudaril Ahmadinedžad pred množico ljudi, ki so v rokah držali plakate z napisi "Smrt Ameriki" in "Smrt Izraelu".
 
ZDA in EU sta sicer pred kratkih uvedli doslej najostrejše sankcije proti Iranu zaradi njegovega jedrskega programa. Te vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.
 
Ahmadinežad je obenem pozval voditelje arabskih držav, naj se zavedajo "spletk" ZDA. "Vse, kar ZDA hočejo, je ohranitev sionističnega režima in (arabski) voditelji bi morali vedeti, da ZDA niso zvest prijatelj," je poudaril iranski predsednik na trgu Azad, kjer so ob današnji obletnici razstavili ogromno maketo ameriškega brezpilotnega letala, ki naj bi ga Iran v začetku lanskega decembra sestrelil v svojem zračnem prostoru in je postal nekakšen simbol upora proti ZDA.
 
Slovesnosti ob 33. obletnici so sicer potekale v več kot 850 iranskih mestih, kjer se je skupno zbralo več milijonov ljudi, poroča dpa.
 
Islamska revolucija pod vodstvom ajatole Homeinija je z oblasti odnesla šaha Rezo Pahlavija, ki je veljal za ameriškega zaveznika, in prevzela oblast v državi. Diplomatski odnosi med Iranom in ZDA so se pretrgali v 80. letih prejšnjega stoletja, potem ko so iranski študentje vdrli v ameriško veleposlaništvo v Teheranu in kot talce zajeli 52 Američanov.