Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Agenti nemške BND naj bi vohunili za novinarji tujih medijev

Deli na:
Agenti nemške BND naj bi vohunili za novinarji tujih medijev

Sedež BND v Berlinu. - Foto: Reuters

Nemška obveščevalna služba BND naj bi dolgo vohunila za novinarji britanskega BBC, New York Timesa, agencije Reuters in drugih svetovnih medijev.

O vohunjenju na svoji spletni strani poroča nemški tednik Der Spiegel.

Organizacija Novinarji brez meja je po navedbah časnika domnevni nadzor označila kot "pošasten napad na svobodo medijev" ter izrazila bojazen, da prisluškovanje nadaljujejo in napovedala pravne postopke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Der Spiegel, ki sodeluje z ameriškim žvižgačem Edwardom Snowdnom in je poročal o ameriških in nemških prisluškovalnih aferah, je kot vir navedel dokumente, ki so jih videli.

Navaja, da je BND imel najmanj 50 telefonskih številk in številk faksa ter elektronskih naslovov novinarjev ali centralnih redakcij na seznamu "selektorskih" ključnih besed za nadzor od leta 1999.

Med njimi je bilo več deset novinarjev BBC na sedežu britanske mreže v Londonu, v Afganistanu ter uredništva mednarodnega programa BBC World.

Na seznamu je tudi številka New York Timesa v Afganistanu, kot tudi telefonske številke mobilnih in satelitskih telefonov agencije Reuters v Afganistanu, Pakistanu in Nigeriji.

BND poročanja Spiegla ni hotel komentirati, še navaja časnik v odlomku članka, ki ga bo v celoti objavil v svoji tedenski izdaji, ki bo izšla v soboto.

Tiskovna predstavnica BBC je izrazila razočaranje. "Misija BBC je prenos točnih vesti in informacij ljudem po svetu in naši novinarji bi morali delovati svobodno in varno, ob polni zaščiti svojih virov". Pozvala je vse vlade k spoštovanju svobode medijev.