Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Abdeslam naj bi v Bruslju načrtoval strelske napade

Deli na:
Abdeslam naj bi v Bruslju načrtoval strelske napade

Foto: BFM TV

Glavni osumljenec za teroristične napade v Parizu novembra lani Salah Abdeslam se je po torkovih napadih v Bruslju zavil v molk. Kot so sporočili z belgijskega tožilstva, je Abdeslam, ki so ga prijeli minuli teden, sprva sodeloval, zdaj pa uveljavlja "pravico do molka", tako da o torkovih napadih za zdaj ni povedal nič, poroča britanski BBC.

Abdeslama so prijeli nekaj dni pred bruseljskimi terorističnimi napadi, v katerih je umrlo 31 ljudi, več kot 300 ljudi je bilo ranjenih.

V četrtek in petek je bilo v povezavi z napadi v Bruslju v treh državah aretiranih 12 ljudi, pri čemer so jih v Belgiji v četrtek pridržali šest, v petek pa tri. Številne so kasneje izpustili. Dve osebi so pridržali v Nemčiji in eno v Franciji.

Abdeslama so sicer minuli teden po več kot štirih mesecih bega prijeli med spektakularno akcijo v Bruslju.

Kot je poročala belgijska televizija VRT, naj bi Abdeslam po nekaterih informacijah skupaj s še dvema osebama - eno od teh so aretirali skupaj z njim - v Bruslju načrtoval več strelskih obračunov, podobnih tistim v Parizu, pa tudi samomorilske napade. "Teroristi so načrtovali isti scenarij, kot je bil tisti v Parizu, le da je ta deloma propadel," je med drugim še poročala televizija.

Proti 26-letnemu Abdeslamu je belgijsko tožilstvo vložilo uradno obtožnico zaradi sodelovanja v pariških napadih, obtožujejo pa ga "terorističnega umora" in sodelovanja v aktivnostih teroristične skupine. Abdeslam je priznal, da je bil 13. novembra lani v Parizu.

Na prvem zaslišanju je prav tako dejal, da se je v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil. Takrat je v usklajenih bombnih in strelskih napadih na restavracije, bare, stadion Stade de France in koncertno dvorano Bataclan umrlo 130 ljudi.

Medtem pa francoski časnik Le Monde poroča, da je Salah Abdeslam v svojem dvournem zaslišanju, potem ko ga je policija prijela, za idejnega vodjo pariških napadov imenoval Abdelhamida Abaaouda. Ta je bil le nekaj dni po napadih v Parizu ubit v protiteroristični operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis.

"Bil je Abaaoud. To sem izvedel od brata Brahima. On je bil tisti, ki mi je povedal, da je Abaaoud glavni," sklicujoč se na policijski zapisnik časnik navaja Abdeslamove besede. Belgijsko tožilstvo navedb časnika ni želelo potrditi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Abdeslam naj bi še povedal, da je Abaaouda srečal le enkrat, in sicer dva dni pred napadi v francoski prestolnici.

Poročanje časnika vlogo Abdeslama, ki velja za edinega preživelega iz teroristične celice, odgovorne za napade v Parizu, kaže v nekoliko drugačni luči. Abdeslam trdi, da je bil odgovoren za logistično načrtovanje pariških napadov. "Med pripravami na napade sem najel avtomobile in hotelske sobe," je med drugim povedal 26-letnik.

Kot je še pojasnil, mu je brat Brahim Abdeslam, ki se je 13. novembra lani razstrelil pred restavracijo, zagotovil vsa potrebna sredstva. "Kadar koli sem moral kaj plačati, je denar prišel od Brahima," je po navedbah Le Monda še povedal Salah.