reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

50 največjih ameriških družb je lani 1600 milijard dolarjev dobička prijavilo v davčnih oazah

Deli na:
50 največjih ameriških družb je lani 1600 milijard dolarjev dobička prijavilo v davčnih oazah

Foto: arhiv Reporterja

Podjetja, ki se izogibajo plačilu davkov v ZDA, naj bi državo vsako leto v obliki neplačanih davkov oškodovala za 135 milijard dolarjev.

Petdeset največjih ameriških podjetij, med njimi tehnološki velikan Apple, računalniška družba Microsoft in največji trgovec na svetu Wal-Mart, je leta 2015 kar 1600 milijard dolarjev dobičkov prijavilo v davčno ugodnih državah in se izognilo plačilu davkov v ZDA, je razvidno iz študije nevladne organizacije za boj proti revščini Oxfam America.

Glede na danes objavljeno študijo, ki se naslanja na podatke obravnavanih ameriških podjetij, se je vsota njihovih dobičkov, prijavljenih v davčnih oazah, v letu 2015 glede na leto 2014 povečala za 200 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetja, ki se izogibajo plačilu davkov v ZDA, naj bi državo, tako predstavnik Oxfama Robbie Silverman, vsako leto v obliki neplačanih davkov oškodovala za 135 milijard dolarjev.


Največ dobičkov v davčnih oazah med 50 največjimi podjetji v ZDA prikaže Apple (več kot 200 milijard dolarjev), sledijo pa mu eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu Pfizer (193,6 milijarde evrov) in Microsoftova IT Group (124 milijard evrov).

Podjetja so po navedbah organizacije, da bi dobičke spravila iz ZDA, uporabila "skrivno mrežo 1751 podružnic v davčnih oazah", pri čemer to ravnanje ni bilo nezakonito. Ameriška zakonodaja podjetjem omogoča, da dobičke, ustvarjene v tujini, prijavijo v davčno ugodnih državah in se izognejo plačilu davkov doma, kjer so med najvišjimi v industrializiranem svetu.

Davek na dobiček na zvezni ravni v ZDA nominalno znaša 35 odstotkov, 50 podjetij pa si je v davčnih oazah zagotovilo skoraj 10 odstotnih točk nižjo obdavčitev. Predsednik ZDA Donald Trump je sicer v predvolilni kampanji napovedal, da bo davek na dobiček znižal na 15 odstotkov in podjetjem omogočil prenos denarja v domovino ob enkratni obdavčitvi v višini desetih odstotkov.

V Oxfamu tovrstne predloge zavračajo, saj menijo, da bi imeli od njih koristi le najbogatejši. Poleg tega naj bi bili ti ukrepi sprejeti na račun programov za boj proti revščini.