GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

33 let zapora za zdravnika, ki je Američanom pomagal pri lovu na bin Ladna

Deli na:

V Pakistanu so danes kirurga, ki ga je ameriška obveščevalna agencija Cia rekrutirala za pomoč pri lovu na vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna, zaradi izdaje obsodili na 33 let zapora. Poleg tega pa bo moral Šakel Afridi, ki so ga pred dvema mesecema odpustili kot zdravnika, plačati še 3500 ameriških dolarjev kazni.

Afridi je vrsto let delal kot kirurg na plemenskem območju Kiber v bližini meje z Afganistanom, ki je preplavljeno s pripadniki talibanov in Al Kaide. Kot je januarja potrdil ameriški obrambni minister Leon Panetta, pa je, kot kaže, sodeloval tudi z obveščevalno agencijo Cio, in sicer z zbiranjem DNK, s čimer je pomagal pri pridobivanju informacij o delovanju bin Ladna na območju.

Ameriško obrambno ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost glede pakistanskega ravnanja z Afridijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Panetta pa je že januarja za ameriško televizijo CBS sicer zatrdil, da Afridi ni izdal Pakistana. Po njegovem mnenju bi bila velika napaka, če "bi zaprli nekoga, ki je pomagal v boju proti terorizmu".

Terorističnega voditelja bin Ladna so 2. maja lani ubili ameriški specialci, ki so ga našli v skrivališču v Abotabadu nedaleč od Islamabada, kjer je nekaj let živel skoraj normalno družinsko življenje. Kmalu zatem so tudi Afridija prijeli, posebna pakistanska komisija pa je oktobra lani predlagala, da bi mu morali soditi zaradi izdaje.

Po današnji obsodbi so Afridija že prepeljali v zapor v Pešavarju.