Svet

15-letna Danka, simpatizerka IS, načrtovala bombni napad na šoli

Deli na:
15-letna Danka, simpatizerka IS, načrtovala bombni napad na šoli

Foto: Profimedia

Najstniška simpatizerka skrajne skupine Islamska država (IS), ki je načrtovala napad na danske šole z doma narejeno bombo, je bila obsojena na šest let zapora.

Deklica je bila v času načrtovanja napada stara šele 15 let in je skušala vzpostaviti stik z voditelji IS preko Twitterja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policijo so o nenavadnem obnašanju deklice obvestili njeni starši, ki so postali sumničavi, ko je najstnica v kleti začela eksperimentirati s kemikalijami.

Preiskovalci so našli steklenice z vodikovim peroksidom, citronsko kislino in acetonom ter kovinsko posodo z ostanki neznanih tekočin.

Sodišče v danskem Holbaeku, ki leži zahodno od Koebenhavna, je v torek sedaj 17-letnico spoznalo krivo načrtovanja terorističnega dejanja.

Strokovnjaki so sicer ocenili, da iz najdenih kemikalij ne bi mogla sestaviti močne bombe, ampak se je sodišče v obsodbi osredotočilo predvsem na njeno kriminalno namero in motiv.

Deklica, ki se je spreobrnila v islam, je med drugim pisala sporočila o načrtovanju napada na njeno nekdanjo osnovno šolo in judovsko šolo v danski prestolnici.