pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Županu Litije Rokavcu grozi do leto zapora

Deli na:
Županu Litije Rokavcu grozi do leto zapora

Foto: Bobo

Okrožno državno tožilstvo je na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožni predlog zoper litijskega župana Francija Rokavca.

Bremeni ga kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Zagrožena kazen je do leto dni zapora, obravnava pa bo razpisana po sodnih počitnicah, poroča časnik Dnevnik.

Litijski župan Franci Rokavec je leta 2010 brez soglasja ministrstva za finance in brez vednosti občinskega sveta občinskemu podjetju SVC Litija izdal poroštvo za najem 9,9 milijona evrov posojila, leta 2014 pa še za 1,5 milijona evrov. S tem je občane zadolžil prek zakonskih meja. Tožilstvo mu zaradi tega očita kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic.

Namestnica vodje tožilstva Katjuša Čeferin je za časnik Dnevnik pojasnila, da uradni osebi, ki izrabi svoj položaj oziroma prestopi meje uradnih pravic za to, da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, po zakonu grozi zapor do enega leta. Obtožni predlog so vložili konec maja lani, ljubljansko okrajno sodišče pa je do zdaj opravilo formalni in materialni preizkus obtožnega predloga. To pomeni, da je zadeva zrela za obravnavo na sodišču, glavno obravnavo pa bodo razpisali po sodnih počitnicah, torej po 15. avgustu, so pojasnili na sodišču.

Kot izpostavlja Dnevnik, je ministrstvo za finance za Rokavčevo početje izvedelo šele iz medijev. Ko so občino vzeli pod drobnogled, pa so ugotovili, da je Rokavec občinskemu podjetju SVC Litija, s katerim je občina gradila socialnovarstveni center, podpisoval tako imenovane patronatske izjave, v katerih je jamčil, da bo v primeru plačilne nesposobnosti podjetja breme najetih kreditov na svoja pleča prevzela občina. Župan je omenjene štiri patronatske izjave in 15 menic, ki jih je med drugim izdal tudi podjetju Srce Slovenije, zamolčal tako finančnemu ministrstvu kot občinskim svetnikom, ko je zadeva prišla na dan, pa celo trdil, da ne gre za poroštva in da ni storil nič narobe.


Finančno ministrstvo je na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani pred dobrima dvema letoma zoper Rokavca podalo kazensko ovadbo, iz katere tudi izhaja obtožni predlog, ki je šel na sodišče. Že na finančnem ministrstvu so namreč ugotovili, da je Rokavec s tem, ko je poroštva izdal brez vednosti občinskega sveta, kršil 86. člen zakona o javnih financah, ker o tem ni obvestil ministrstva za finance, pa tudi 88. člen tega zakona, s čimer je do soglasja za novo zadolževanje v letu 2013 prišel z goljufijo, povzema Dnevnik.

Ker se tudi poroštva štejejo v zakonsko dovoljen obseg zadolževanja, bi to za litijsko občino pomenilo, da bi zakonski okvir zadolženosti presegla že leta 2013 in soglasja za novo zadolževanje takrat ne bi dobila. Sporne patronatske izjave je kasneje Rokavec na zahtevo računskega sodišča umaknil, še dodaja časnik.

Kasneje je še računsko sodišče v reviziji poslovanja občine Litija največ napak ugotovilo prav pri upravljanju občinskega podjetja SVC Litija in zadolževanju, občino pa označilo kot eno najbolj problematičnih v Sloveniji, še navaja Dnevnik.

Rokavec je v današnjem pisnem odzivu opozoril, da navedbe v članku niso točne, saj je okrožno državno tožilstvo vse postopke v zvezi z zadolževanjem občine Litija že lani v celoti zavrglo, razen v delu, ki se nanaša na naravo pogodbe o rekonstrukciji cest v Litiji, kot blagovnega kredita.

Pri tem je pojasnil, da v postopku ni imel možnosti predložiti vse potrebne dokumentacije, ki bi te navedbe o blagovnem kreditu ovrgla, kar bo v nadaljnjem postopku tudi storil. Je pa občina po njegovih navedbah ta odprta vprašanja razjasnila z ministrstvom za finance ob izdaji soglasja za zadolžitev občine v letu 2016.