rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žrtve medvojnih pobojev iz Krimske jame bodo pokopali v Begunjah pri Cerknici

Deli na:
Žrtve medvojnih pobojev iz Krimske jame bodo pokopali v Begunjah pri Cerknici

Foto: Jamarski klub Borovnica

Na pokopališču v Begunjah pri Cerknici bo v nedeljo popoldne potekal pogreb žrtev revolucionarnega nasilja iz Krimske jame. Slovesnost bo vodil upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres, udeležil pa se je bo tudi predsednik republike Borut Pahor.

Izkop posmrtnih ostankov iz Krimske jame so začeli aprila letos, v njem pa so našli ostanke 27 trupel (med njimi dve trupli otrok in enega najstnika) ter 32 tednov starega zarodka. Po besedah Antona Veluščka, ki je opravljal arheološki nadzor nad izkopavanji, je bila večina pobitih civilistov, verjetno pa tudi posameznih partizanov, poboj pa je pozno spomladi 1942 zagrešil partizanski bataljon Ljube Šercerja. Po besedah Veluščka je šlo predvsem za maščevanje nad prebivalstvom, ki se ni strinjal s komunistično revolucijo.

Po besedah predsednika vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jožeta Dežmana je posebnost grobišča v tem, da je pobuda za izkopavanja prišla od lokalnega prebivalstva in lokalnih oblasti. Tako je izkop izvedel Jamarski klub Borovnica, financirala pa Občina Borovnica (delno tudi občina Cerkno).

Po besedah Veluščka so glede na govorice, ki so krožile med lokalnim prebivalstvom, pričakovali, da bo žrtev veliko več. Iz jame je bilo sicer treba odstraniti precej zemlje, skal in lesa, med katerimi so bili pomešani skeleti. Po besedah Dežmana so bili vzorci za DNK-identifikacijo žrtev vzeti, vendar same identifikacije še niso opravili.

Leta 1990 je bila ob jami spravna slovesnost. Domačini so ob rob postavili kapelico po načrtih Franceta Kvaternika in razpelo, delo umetnika Staneta Jarma.

O skrivnosti Krimske jame bodo govorili tudi na današnjem srečanju v Begunjah pri Cerknici z naslovom Ali je skrivnost Krimske jame res razkrita?, na katerem bodo med drugim sodelovali zgodovinarja Jože Možina in Stane Granda ter teologa Janez Juhant in Maks Ipavec.

Te dni sicer po Sloveniji poteka kar nekaj pogrebov žrtev, ki so jih med in po drugi svetovni vojni povzročite takratne komunistične oblasti. Žrtve, predvsem pripadniki različnih protipartizanskih formacij pa tudi civilistov, so bile pobite brez sojenja, njihova trupla pa zasuta v različnih skritih grobiščih. Slednje je država začela odkrivati in urejati po osamosvojitvi leta 1991. Nazadnje sta se za to septembra na srečanju zavzela ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in predsednik republike Pahor.