pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žrtev umora na škofjeloškem sama poklicala policiste, da nekdo strelja nanjo

Deli na:
Žrtev umora na škofjeloškem sama poklicala policiste, da nekdo strelja nanjo

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Ugotovitve policije kažejo, da je za smrt 64-letnega moškega, ki so ga v gozdu na škofjeloškem območju našli v ponedeljek, odgovoren 52-letni moški. Ta naj bi žrtev dvakrat ustrelil. Policisti so moškega, ki je osumljen kaznivega dejanja umora, prijeli kmalu po dogodku in ga v sredo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju ob zaključku kriminalistične preiskave umora povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, so v preiskavi ugotovili, da je v ponedeljek popoldan 64-letni moški s traktorjem v gozdu izvajal gozdarska dela. Ko je videl 52-letnega moškega, ki je z razdalje začel streljati nanj, je poklical policijo na številko 113 in policistom povedal, kdo strelja nanj in tudi, da je ranjen. Na telefonske pozive se potem ni več odzival.

Na policiji so klic prejeli nekaj po 15. uri in takoj začeli aktivnosti za lociranje klicočega ter tudi domnevnega storilca. Sodelovalo je večje število policistov, kriminalistov, vodnikov službenih psov in dva policijska helikopterja. Posadka patruljnega helikopterja je na težje dostopnem kraju locirala iskano vozilo in domnevno osumljeno osebo kaznivega dejanja, v nadaljevanju pa nudila asistenco policistom, ki so opravili prijetje osebe. Transportni policijski helikopter pa je na kraj kaznivega dejanja pripeljal preiskovalce.

Med izvajanjem policijskih aktivnosti so v gozdu okoli 17. ure našli moškega, ki je umrl nasilne smrti. Policisti so kraj zavarovali in nadaljevali iskanje storilca. Policisti različnih enot so domnevnega osumljenca kmalu izsledili in ga prijeli le nekaj 100 metrov od najdbe žrtve. Osumljenca, ki je v gozdu izvajal gozdarska dela, so prijeli in pridržali.

Kriminalisti so ugotovili, da je storilec streljal na žrtev z dolgocevnim strelnim orožjem in jo dvakrat tudi zadel, po dejanju pa odšel s kraja dogodka in skušal zabrisati sledi kaznivega dejanja, je povedal Donoša. Kriminalisti so pri osumljencu opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli predmete, pomembne za nadaljnji kazenski postopek, pri čemer pa storilnega orožja niso našli.



V temeljitem pregledu širše okolice kraja dejanja so policisti nato našli dolgocevno strelno orožje, za katerega sumijo, da je bilo uporabljeno pri kaznivem dejanju. Našli so tudi pripadajoče strelivo, dušilec zvoka in daljnogled. Kot je povedal Donoša, gre za lovsko orožje, za katerega osumljeni ni imel dovoljenja.

Osumljenec v času 48-urnega pridržanja s policijo ni sodeloval, tako tudi ni spregovoril o motivih za dejanje. Po neuradnih informacijah, ki so se pojavile v javnosti, naj bi bila žrtev in osumljenec soseda, ki sta bila že nekaj časa v sporu zaradi zemlje. Donoša je danes povedal, da policija v preteklosti ni prejela nobenih prijav zoper katerega od vpletenih.

Kot je izpostavil Donoša, je bila kriminalistična preiskava zelo zahtevna in obsežna. Kraj kaznivega dejanja je bil težko dostopen. Aktivnosti gorenjskih policistov v sodelovanju s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, vodniki službenih psov, piloti policijskih dronov, policijskimi psihologi, policisti gorske enote, zdravstvenim osebjem in reševalci Gorske zveze Slovenije pa so intenzivno potekale več dni.

V sredo so 52-letnika, ki je osumljen kaznivega dejanja umora na grozovit in zahrbten način, privedli k dežurni preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kranju, ki je zanj odredila pripor. Za navedeno dejanje je predpisana kazen najmanj 15 let zapora.