sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZNP: Na ​nacionalni RTV Slovenija vlada cenzura

Deli na:
ZNP: Na ​nacionalni RTV Slovenija vlada cenzura

Foto: TV Slovenija

"Ustavimo cenzuro! Čas je za državljansko nepokorščino," v imenu Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) poziva predsednik združenja Tino Mamić. "Na ​nacionalni RTV Slovenija vlada cenzura. Poleg samocenzure, do katere prihaja vsak dan, se cenzura dogaja tudi v obliki neobjavljanja določenih novic," opozarja Mamić.

Izjava ZNP:

Ustavimo cenzuro! Čas je za državljansko nepokorščino

Na ​nacionalni RTV Slovenija vlada cenzura. Poleg samocenzure, do katere prihaja vsak dan, se cenzura dogaja tudi v obliki neobjavljanja določenih novic.

Nedavno so mnogi opazili, da so s spleta umaknili dokumentarni film Slovenski plebiscit avtorja Jožeta Možine. Nadomestili so ga z govorom politika Janka Vebra, v katerem je napadal opozicijo in "brutalni kapitalizem". Danes zjutraj je sicer bil spet dostopen, a na drugem naslovu, kar znižuje gledanost. Na zamenjavo zgodovinskega dokumentarca s političnim govorom je še včeraj zjutraj  spominjalo okence ob posnetku oddaje, ki so ga bili pozabili izbrisati.

Enakega prijema so se včeraj poslužili pri dokumentarnem filmu o zgodovini jugoslovanske vojske v času komunizma (JLA). Filmu so pol dneva menjevali spletne naslove. Potem pa so ga v celoti umaknili. Cenzurirali. Po protestih mnogih državljanov in Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) se je posnetek spet pojavil na novem naslovu. A tokrat za minuto krajši. Brez uradnega pojasnila.

Avtor filma je dr. Valentin Areh, diplomirani zgodovinar in magister sociologije, ki je vrsto let poročal z vojnih žarišč, tudi iz časov vojne na Hrvaškem in v Bosni. Areh je jugoslovansko vojsko poznal iz prve roke, saj je bil v zadnji slovenski generaciji vpoklican v JLA in služil v času srbske vstaje v Kninu. Po začetku vojne pa je JLA spoznal še po njenih vojaških akcijah na Hrvaškem in v Bosni. Areh je pionir slovenskega vojnega dopisništva, ki je bil v Afganistanu kot del ekipe Associated Press nagrajen z najvišjim priznanjem Award for Excellence.

Čas je, da se državljani v imenu svobode in demokracije upremo cenzuri na televiziji. Pozivamo​ državljane, da organizirajo množični bojkot plačevanja obvezne naročnine. Samo še z državljansko nepokorščino lahko dosežemo, da bo postala RTVS pluralna.

Tino Mamić
predsednik
​Združenja novinarjev in publicistov (​ZNP)

 

Izjava za javnost TV Slovenija glede dokumentarne oddaje Dosje: JLA

 

Oddaja Dosje: JLA je bila tik pred predvajanjem skrajšana, iz nje je bilo izrezano arhivsko gradivo, za katerega Televizija Slovenija nima urejenih avtorskih pravic. Na splet je bila po predvajanju oddaje na Televiziji Slovenija v torek zvečer pomotoma naložena prva, sporna različica oddaje, zato jo je bilo treba v multimedijskem arhivu zamenjati. Po predvajanju je bil avtor opozorjen, da za vse arhivsko gradivo, uporabljeno v oddaji, še nimamo urejenih avtorskih pravic, zato smo oddajo začasno umaknili s spleta in jo ponovno uvrstili, ko smo pravice preverili in uredili. Oddajo smo v taki obliki v četrtek, 27. oktobra 2016, tudi ponovili na programu Televizije Slovenija.

Vsi očitki o manipulacijah in cenzuri so zato povsem neupravičeni in neutemeljeni.

Vodstvo Televizije Slovenija