GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Znova o reševanju Mure

Deli na:

Predvidoma še v tem tednu bo nov sestanek o reševanju Mure, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Mure, so se dogovorili na današnjem srečanju sindikata in predstavnikov vlade v Ljubljani. Rešitev je treba najti čim prej; že oktobra bo stanje precej drugačno, pravi gospodarski minister.

Predvidoma še v tem tednu bo nov sestanek o reševanju Mure, na katerem bodo sodelovali nekateri ministri, predstavniki sindikata in najpomembnejši lastniki Mure, so se dogovorili na današnjem srečanju sindikata in predstavnikov vlade v Ljubljani. Rešitev je treba najti čim prej; že oktobra bo stanje precej drugačno, pravi gospodarski minister.

Trenutno stanje v Muri je najslabše, ker je jasno, da se ta status quo v prihodnje ne more več ohranjati, je v izjavi po današnjem sestanku, do katerega je prišlo na pobudo sindikata, dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Slovenska odškodninska družba (Sod) je zagotovila manjkajoči del plač za avgust in september, že oktobra pa bo stanje povsem drugačno, meni minister. "Ni razloga, da se stvari odlašajo na december, če je jasno, kakšni koraki morajo slediti," pravi Lahovnik, ki je prepričan, da bo do naslednjega srečanja prišlo še v tem tednu in da bodo, če bo treba, sestanki sledili v takšni zasedbi.

"Dogovorili smo se, da bomo razgovore nadaljevali," je bil po sestanku kratek predsednik sindikata v Muri Drago Forjan. Dodal je le, da sindikat pričakuje rešitev.

"Dejansko časa ni več. Treba je poiskati rešitev, kakršnakoli že bo, temeljiti pa mora na rešitvi delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno, za ostale presežne delavce pa je treba v okviru instrumentov aktivne politike zaposlovanja ter socialne varnosti poiskati ustrezne rešitve," pravi Lahovnik. Po njegovih besedah je po vseh predlogih presežnih okoli 2000 delavcev.

Minister je ponovil, da po njegovem stečaj ni najslabša možna rešitev, če bi hkrati zagotovili, da se ohrani proizvodnja poslov, ki so dolgoročno zanimivi, s čimer bi ohranili tudi določeno število delovnih mest. Na kakšen način bi to statusno-pravno uredili, bo stvar prihodnjih sestankov. Lahovnik ima konkretno rešitev, ki pa je ni želel predstaviti.

Po njegovem je "daleč najslabša možnost prisilna poravnava, za katero se že vnaprej ve, da ne more uspeti", pravi in opozarja, da ne sme priti do stanja, ko podjetje ne bo imelo denarja za plače, hkrati pa se delavci ne bodo mogli prijaviti v instrumente socialne zaščite.

Vzvode za delovanje ima uprava družbe in NFD Holding kot največji lastnik, vladna stran pa bo na naslednjih sestankih tudi "terjala pojasnila, kaj nameravajo storiti, da se zaščiti socialna varnost zaposlenih, za katere ni dela". "Da končno vidimo, kakšno je stališče NFD Holdinga - ali bodo samo govorili ali pa so pripravljeni tudi kaj prispevati - in vodstva Mure," dodaja Lahovnik.

Sod ali država Mure ne sme dokapitalizirati, ker bi bila to nedovoljena državna pomoč, v drugi fazi bi morala podati tudi ponudbo za prevzem, "kjer bi prišli na svoj račun tisti, ki si to najmanj zaslužijo - lastniki, ki v procesu prestrukturiranja niso storili nič", je še dejal Lahovnik.