stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židanšek obljublja: "SLS gre prenovljena v parlament!"

Deli na:
Židanšek obljublja: "SLS gre prenovljena v parlament!"

Foto: SLS/Facebook

V Sevnici so obeležili 29. obletnico ustanovitve Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje Slovenske ljudske stranke.

Kot je bilo slišati v govorih, je skupina kmetov takrat postavila temelje slovenske demokracije. Danes pa napovedujejo, da bo SLS po prihodnjih volitvah znova del parlamentarne sestave.

Predsednik današnje Slovenske kmečke zveze pri SLS Rok Sedminek je izpostavil, da so si pred 29 leti prizadevali za odpravo hektarskega maksimuma, vrednote družinskih kmetij in ohranjanje slovenske krajine. Danes te tri vrednote še vedno ostajajo nedorečene in ne v celoti izpolnjene.

"Slovenija dnevno pozidava najboljša kmetijska zemljišča, kar vidimo na primerih Magne Steyr, tretje osi avtoceste, drugega tira, vodnih zadrževalnikov," je med drugim naštel in dodal, da se zaradi neurejenih statusov v kmetijstvu "spreminja in degradira pokrajina naše države, hkrati pa smo priča zmanjševanju samooskrbe, ki je bila zelo pomembna za osamosvojitev".


Po njegovih besedah se država do slovenske zemlje obnaša neodgovorno in mačehovsko. "Politika se bo morala začeti zavedati, da je zemljo treba ohranjati, ne pa dajati tujcem in da bi bilo boljše, da svojo energijo usmeri v zelena delovna mesta," je izpostavil Sedminek.


V kritiki aktualne politike se mu je pridružil tudi predsednik SLS Marko Zidanšek. "Po zadnjih volitvah se je pokazalo, kam nas pripeljejo politiki z visokoletečimi moralnimi floskulami, a brez programa. Kam nas pripeljejo kmetijski ministri, ki se bolj kot s kmetijstvom ukvarjajo s svojo javno podobo? In kam so humoristi pripeljali upokojence? Upravičeno smo razočarani nad njimi," je ocenil in napovedal povratek SLS v parlament.

"Izpad iz parlamenta je bil za SLS boleč, vendar nam to ni vzelo upanja. Razumeli smo sporočilo Slovencev in ta čas dobro izkoristili," je zatrdil. Po njegovih besedah so se od takrat notranje poenotili, pomladili in temeljito pogovorili. "Slovenska ljudska stranka sedaj bolje vidi stiske in probleme ljudi. Znova se zavedamo, da štejejo dejanja in ne lepe besede. Ko pa v SLS damo besedo, to besedo tudi držimo," je še zagotovil Zidanšek.

Tudi on se je zavzel za družinske kmetije: "Za SLS je na področju kmetijstva družinska kmetija prednostna naloga. Z našim ponovnim vzponom bo končno postala tudi prednostna naloga Slovenije. S tem bomo ohranili našo bogato kulturno in naravno dediščino."


"Ljudem v Državnem zboru RS manjka SLS, ki ve, kako se stvarem streže in v kateri ljudje znajo projekt narediti ter tudi izpeljati od A do Ž!" pa je dejal nekdanji predsednik SLS in zdaj evropski poslanec Franc Bogovič.