mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan: V SD si ne želimo predčasnih volitev, nočemo biti v opoziciji

Deli na:
Židan: V SD si ne želimo predčasnih volitev, nočemo biti v opoziciji

Foto: Bobo

Predsednik SD Dejan Židan je v intervjuju za Večer zatrdil, da SD nikoli ni spodjedala vlade. "Ocenjujem, da smo najbolj trden člen koalicije, zato ker ves čas spremljamo izvrševanje koalicijske pogodbe. Ne želimo si predčasnih volitev, ker namen strank ni imeti čim večjega števila poslancev v opoziciji," je še dejal.

"Ne glede na to, kako nam kažejo raziskave javnega mnenja, se bomo trudili, da ta vlada pripelje mandat do konca," je še dejal Židan, sicer minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V pogovoru se je dotaknil tudi izbora novega finančnega ministra po nepričakovanem odstopu Dušana Mramorja. "Želim si ministra, ki bo razumel, da lahko trošimo toliko, kolikor imamo," je povedal. A istočasno si želi, da bi bil minister tudi pristaš rasti, saj je razdolževanje države lažje doseči ob gospodarski rasti.

Na vprašanje, če v SD računajo, da jim bo uspelo od novega ministra za finance iztržiti višje socialne transferje in hitrejše rahljanje varčevalnih ukrepov, je odgovoril, da je pomembno, da se vsak minister, tudi finančni, drži koalicijske pogodbe. "Je pa pomembno, da pri izboljšanjem javnofinančnem položaju pridobijo neposredne ugodnosti tudi državljani," je navedel.

Glede usklajevanja ukrepov za davčno prestrukturiranje, kjer je bila SD v koaliciji med najbolj zahtevnimi pogajalci, je priznal, da bi v stranki še bolj posegli v dohodninsko lestvico, a je davčna reforma vedno kompromis.

Tokratni kompromis ocenjujejo kot dober, ker so na eni strani zelo učinkovito posegli v izplačila za poslovno uspešnost ter se dogovoriti tudi za dohodninsko razbremenitev tistih z najnižjimi dohodki z zvišanjem dohodkovnega praga za upravičenost do najvišje dodatne splošne olajšave.

O očitku vladi, da razmišlja o konkurenci Luki Koper na območju koprskega pristanišča, je Židan dejal, da bi to pomenilo, da se ne razmišlja dovolj strateško. A zavzemanje za perspektivo Luke Koper in njen razvoj po njegovih besedah ne pomeni, da bo vlada tolerirala morebitne nepravilnosti znotraj delniške družbe Luke Koper.

Ena hujših oblik nepravilnosti so po njegovih besedah informacije, da sta znotraj Luke Koper dve vrsti zaposlenih z različnimi pravicami. To je znak nadzornemu svetu Luke Koper in pristojnim inšpekcijskim službam, da zadeve raziščejo in ukrepajo, če gre za kršitev zakonodaje.

Zdaj, ko so se stvari v Luki Koper na videz umirile, po Židanovih besedah ni čas, da se nanjo pozabi, ampak, da se v miru analizira, kaj se je zgodilo. "Želimo si državno Luko Koper brez sumov spornih dejanj," je bil jasen.

Židan je spregovoril tudi o ciljih stranke in na vprašanje, ali vidi upokojensko bazo volivcev kot potencial, kjer lahko SD raste, pa je odgovoril, da bo "znotraj upokojenske baze raslo več strank, ker se je dosedanji model izpel". "Ideja, da vse upokojence zastopa ena politična stranka, ni dala rezultatov, saj se je položaj upokojencev očitno poslabšal," je bil oster Židan.

Nova usmeritev Zveze društev upokojencev Slovenije je po njegovih besedah torej, da kot partnerja razumejo vse politične stranke. SD ima glede izboljšanja razmer za upokojence tri cilje: vzdrževati realno vrednost pokojnin, skrajšanje čakalnih dob in razvezati varstveni dodatek.