Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Že po dveh dneh konec nadzora, ki je povzročil kaos na mejah

Deli na:
Že po dveh dneh konec nadzora, ki je povzročil kaos na mejah

Foto: Bobo

Slovenija in Hrvaška sta dva dni po petkovi uvedbi že opustili sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah.

Zaradi večurnih čakalnih dob na mejnih prehodih ga občasno opuščata predvsem pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Zaradi nastalih razmer je napovedan sestanek pri pristojnem evropskem komisarju.

Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma, je od petka naprej povzročal večurne zastoje na prehodih meje med Slovenijo in Hrvaško. Povečan promet na meji ta konec tedna je bil deloma tudi posledica počitnic v Avstriji in na Bavarskem.

Na razmere se je danes odzval predsednik vlade Miro Cerar, ki se je o tem v soboto zvečer pogovarjal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Plenkovića so pred tem v več ločenih pismih hrvaški politiki in župan Umaga Vili Bassanese opozorili, da bi poostren nadzor na meji lahko ogrozil prihajajočo turistično sezono in s tem celotno hrvaško gospodarstvo.

Slovenija in Hrvaška bosta po Cerarjevih besedah Evropski komisiji predlagali ustrezne spremembe nadzora na zunanjih schengenskih mejah, saj da je stanje na meji med Hrvaško in Slovenijo po njegovih besedah nesprejemljivo.

Kot je izpostavil Cerar, je Slovenija takšne predloge podala že v času priprave uredbe o poostrenem nadzoru na schengenski meji, vendar jih takrat ni podprlo dovolj držav. "Zdaj bomo to odločno ponovili, kajti ta režim na meji je treba narediti bolj življenjski. Seveda je treba zagotoviti varnost znotraj schengenskega območja, vendar hkrati ne smemo povzročati toliko slabe volje med ljudmi in škode gospodarstvu," je poudaril. Kot je še dejal, Slovenija izvaja in bo izvajala uredbo.


Slovenija bo celovito informacijo o stanju in predloge predstavila tudi na delovnem sestanku o izvajanju sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah, ki ga je za začetek tedna sklical evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos, so pred tem sporočili tudi z notranjega ministrstva.

Slovenija bo po navedbah ministrstva prav tako izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe. Točen datum sestanka pri pristojnem komisarju še ni znan.

Po podatkih hrvaške policije je evropski komisar Avramopulos v soboto začasno omilil sistematični nadzor zunanjih meja Evropske unije na hrvaški meji s Slovenijo in Madžarsko, tako da je hrvaška policija začela izvajati ciljno usmerjena preverjanja potnikov namesto v petek uveljavljenega sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, kar je pomenilo nadzor tudi državljanov EU.

Tudi po navedbah slovenskega notranjega ministrstva policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ob tem navaja, da se bodo ukrepi izvajali do normalizacije razmer.

Predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole pa je za STA pojasnila, da se odgovorni policisti na posameznem mejnem prehodu glede na razmere oz. po potrebi odločijo, kako bo potekal nadzor potnikov. Tako so to popoldne med drugim na mejnem prehodu Obrežje, kjer so bile ves dan čakalne dobe do dve uri, občasno delno opuščali sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, je STA povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik. Pojasnila je, da se razmere spreminjajo glede na prometne tokove in čakalne dobe in da so na mejnem prehodu že v minulih dveh dneh občasno opuščali dosledni sistematični nadzor.

A so kljub zagotovilom slovenskih in hrvaških policistov, da na meji med državama občasno izvajajo milejši nadzor potnikov, so bile čakalne dobe na več mejnih prehodi s Hrvaško vse popoldne do dve uri za avtobuse, za osebna vozila pa nekoliko manj, medtem ko so zjutraj za prehod meje morali dlje čakati le avtobusi.