zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Združenja Epeka odpovedalo predavanje Zmaga Jelinčiča

Deli na:
Združenja Epeka odpovedalo predavanje Zmaga Jelinčiča

Foto: Boris Cipot

Mariborsko Združenje EPEKA se deklarira kot socialno podjetje, kot mladinska organizacija, aktivna na področju mladinskega dela. Njen cilj naj bil, da pri mladih spodbuja demokracijo, aktivno državljanstvo, participacijo v procesih odločanja, prostovoljstvo in medkulturni dialog v okviru različnih projektov in aktivnosti za namen celostnega razvoja mladih. Seveda se izdatno financira iz javnih, pa tudi sredstev Junckerjeve Evropske komisije.

No in to Združenje Epeka je zadnji teden izvedlo KA1 Erazmus + projekt mladinske mobilnosti z naslovom Brez povratka- kako naprej. Projekt je združil 33 mladih, mladinskih delavcev in strokovnjakov iz osmih držav. Udeleženci naj bi se seznanili z ekonomskimi in globalnimi vzroki ter posledicami migracij, skozi predavanje pa naj bi si pridobili sociološko psihološka znanja, s katerimi bi lažje oblikovali svoje mišljenje in se podali v nove medkulturne stike z ljudmi iz različnih etničnih skupin.

S pomočjo neformalnega izobraževanja naj bi si pridobili veščine za sprejemanje drugačnosti v svoje zasebno in poslovno življenje in se s tem usmerili k bolj odprti in sprejemajoči družbi, kar naj bi bila nujnost v današnji Evropi, polni migracij. Takšno vsebino projekta, ki ga je financirala Evropska komisija , z njo pa naj bi si udeleženci pridobili veščine za sprejemanje drugačnosti, je zastavil njegov predsednik Štefan Simončič.

A kaže, da prav Štefan Simončič ni sposoben sprejemati veščin dojemanja drugačnosti. Kako sicer razumeti dejstvo, da je s seznama predavateljev črtal Zmaga Jelinčiča Plemenitega, predsednika SNS. Simončič se je verjetno ustrašil besednjaka Zmaga Jelinčiča, čeprav sam zapiše, da bodo skušali z učnim procesom udeležencem pridobiti ključne kompetence, »med katerimi je tudi vključevanje v demokratične procese, boj proti sovražnemu govoru, spodbujanje tolerance, sobivanje, solidarnosti in predvsem humanizma oziroma človeškega odnosa.«

Predavanje Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je Simončič vseeno odpovedal. Po njegovem tehtnem premisleku in premisleku partnerjev projekta za doseganje zastavljenih učnih ciljev pri udeležencih neposredno predavanje Zmaga Jelinčiča ni potrebno. Se je Simončič zbal populističnih besed Jelinčiča, ko je v opravičilo odpovedi zapisal, da se lahko reakcije in odziv na populistično retoriko, katere vidni predstavnik je seveda g. Jelinčič, se lahko naučimo v okviru drugačnih metod in ne z neposrednim soočenjem. » Simončič pač ocenjuje, da bodo tako učinkoviteje dosegli cilje učnega projekta.

»Ob tem naj še enkrat poudarimo, da je projekt Brez povratka, kako naprej? namenjen mladim in mladinskim delavcem. Izvajajo ga zatorej mladi tudi zato, da bi se tako lahko ranljive skupine bolje vključile in opolnomočile v današnji družbi in to ne samo na lokalni ravni, temveč tudi mednarodno.«

Tako torej Simončič! Bo namesto Zmaga Jelinčiča mesto zapolnil kak predstavnik LGBT, ker mladi bog ne daj, da bi slišali kakšno nestrpno in populistično besedo. In za tak program se trošijo Evropska sredstva, vsak dan pa novinarske agencije poročajo o migrantskem nasilništvu, posilstvih, zavračanju evropskih vrednot, sovražnem odnosu do Evrope in Evropejcem. Kdo je torej nestrpen, Jelinčič ali Simončič?