1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravstveni dobičkarji (2.): največji dobavitelji v slovenskem javnem zdravstvu

Deli na:
Zdravstveni dobičkarji (2.): največji dobavitelji v slovenskem javnem zdravstvu

Foto: Bobo

Nadaljujemo objavo podjetij – največjih dobaviteljev v slovenskem javnem zdravstvu. Skupno vsem je, da poslujejo z visokim čistim dobičkom, pri nekaterih se ta dviga celo v milijone evrov.

Pred nekaj tedni smo objavili prvi del največjih dobavitelje medicinske opreme, materiala, pripomočkov in zdravil javnim zdravstvenim ustanovam v Sloveniji, pri čemer se njihovo prihodki iz javnega zdravstva v zadnjih trinajstih letih štejejo v desetinah oziroma celo stotinah milijonov evrov (dvesto milijonov presegata družbi Mark Medical, ki ima istega lastnika kot časnik Mladina, ter Medis v lasti milijonarja Toneta Strnada). Toda v ozadju je še več družb, manj znanih širši javnosti, čeprav bi moralo biti drugače, saj se vanje steka na desetine milijonov evrov davkoplačevalskega denarja.

Reka denarja za Mitjo Veršiča

Med takimi družbami je ljubljansko podjetje Interpart, d. o. o., za dobave medicinskih potrebščin in materialov v lasti Mitje Veršiča, ki mu prihodki iz javnega zdravstva z leti naraščajo, do zdaj se jih je po podatkih supervizorja od leta 2003 nateklo 24 milijonov evrov. Od tega največ od UKC Ljubljana (13 milijonov evrov), UKC Maribor (2,8 milijona evrov) in Splošne bolnišnice Celje (1,7 milijona evrov). Veršičeva firma z devetimi zaposlenimi, katere direktor je Urban Veršič, na celoletni ravni ima okoli 2,5 milijona evrov prihodkov, je dosegla v preteklem letu 758 tisoč evrov čistega dobička, leto pred tem 726 tisoč in v letu 2013 488 tisoč evrov. Direktor je Urban Veršič. Tudi pri ljubljanski družbi Metalka Media, dobavitelju medicinskih pripomočkov, ni krize, v zadnjih 13 letih so od javnega zdravstva zaslužili še več od prej opisanega Interparta – 28 milijonov evrov. Največ prav tako od UKC Ljubljana (11,4 milijona evrov), UKC Maribor (4,4 milijona evrov) in Splošne bolnišnice Celje (2,8 milijona evrov). Lastnika tega podjetja z osmimi zaposlenimi sta Tomaž Petrič z Dobrove in Jožef Franc Oblak iz Kranja, tudi njun čisti dobiček je zelo visok. Lani ga je bilo 353 tisoč, predlani 318 tisoč, leta 2013 kar 528 tisoč in v letu 2012 387 tisoč evrov.

Dobiček Janeza Arzenška

Iris je lepo žensko ime, je pa tudi ime družbe Iris, d. o. o., ki zelo dobro služi na račun javnega sektorja, od tega največ na račun ustanov javnega zdravstva. V zadnjih 13 letih kar 56 milijonov evrov, pri čemer je šlo največ iz blagajne UKC Ljubljana (11,2 milijona evrov), UKC Maribor (5,4 milijona evrov), Splošne bolnišnice Celje (4,5 milijona), Rehabilitacijskega centra Soča (4,5 milijona) in Klinike za pljučne bolezni Golnik (2,1 milijona). Tržijo zdravila, izdelke za diagnostiko, medicinske pripomočke, izdelke za dezinfekcijo in oftalmologijo, lastniki so Matjaž Šket, Aleš Novak in Tadeja Pokovec. Kljub izredno visokim dohodkom pa dobiček ni tako velik – leta 2014 ga je bilo za 14 tisoč, leto pred tem 47 tisoč evrov. Pri podjetju AMS Meding iz Trnovca pri Dramljah, dobavljajo veliko medicinskih aparatov, pripomočkov in potrošnega materiala, so od javnega zdravstva od leta 2003 zaslužili 26 milijonov evrov. Lastnik družbe je Janez Arzenšek iz Šentjurja, katerega čisti dobiček v zadnjih petih letih ni bil manjši kot 290 tisoč evrov na leto, skupaj ga je bilo v zgolj teh petih letih 1,7 milijona evrov. Arzenšku je res padla sekira v med, oprostite, v slovensko javno zdravstvo. Najglobje v UKC Ljubljana, kjer je v zadnjih 13 letih zaslužil 10,6 milijona evrov, iz UKC Maribor je priteklo 6,5 milijona, iz celjske bolnišnice 2,4 milijona in z Onkološkega inštituta Ljubljana 1,8 milijona evrov.

Zlata kirurgija

Med veliki zaslužkarji je tudi družba MM Surgical, ki je v zadnjih 13 letih iz poslov z javnim zdravstvom potegnila 38 milijonov evrov, od tega od UKC Ljubljana 10,5 milijona, UKC Maribor 9,2 milijona, celjske bolnišnice 3,4 milijona evrov, Onkološkega inštituta 2,9 milijona in od Splošne bolnišnice Novo mesto 2,6 milijona evrov. MM Surgical prodaja kirurške pripomočke in instrumente, lastnika sta Ljubljančana Matjaž Bajc in Miran Bizjak. Bajc in Bizjak sta prava milijonarja, samo v zadnjih petih letih sta od prodaje kirurških izdelkov slovenskemu javnemu zdravstvu zaslužila skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Z lepim čistim dobičkom se lahko pohvalijo tudi pri podjetju J.S. Evro-Medical, kjer so od 2003. s slovenskim javnim zdravstvom sklenili za dobrih 25 milijonov evrov poslov. Lastnik podjetja Jozo Strnad z naslovom v Nemčiji je prava poslovna gazela, kakopak na račun javnega zdravstva. Ob relativno nizkih letnih prihodkih okoli dva milijona evrov dosega izredno visoke čiste dobičke – od leta 2011 do lani so se gibali med 237 in 375 tisoč evrov na leto, skupaj je imelo podjetje z dvema zaposlenima samo v tem času kar 1,4 milijona evrov čistega dobička. O Strnadu in njegovem podjetju J.S. Evro-Medical so pred letom dni pisale Finance, in sicer v zvezi z nabavami ortopedskih protez v UKC Ljubljana.

Pomembno besedo pri nabavah v slovenskih bolnišnicah imajo zdravniki, za ortopedske proteze UKC Ljubljana na leto izplača okoli 850 tisoč evrov. Ko so lani v tej bolnišnici izbirali ponudnike za proteze, so od devetih prijavljenih na razpisu izbrali prav tiste tri, ki so dobavljali že prej, druge ponudbe so bile večinoma izločene, ker niso dosegale strokovnih zahtev. Za kolčne, kolenske in ramenske endoproteze so znova izbrali J.S. Evro-Medical, katerega ponudba je bila najdražja, vendar je bila kljub temu izbrana, ker je edina ustrezala zelo podrobno napisanim strokovnim kriterijem, druge pa ne.

Skokovita rast Andreje Strle

Naslednji na seznamu dobičkarjev iz obveznega zdravstvenega prispevka je ljubljansko podjetje Karanta Medical (vsak zaposleni je prisiljen v blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje plačevati 6,36 odstotka od svoje bruto plače, poleg tega mora delodajalec v to blagajno plačevati 6,56 odstotka bruto plače zaposlenega). Karanta Medical je v zadnjih 13 letih od ustanov javnega zdravstva prejel 25 milijonov evrov, lastnik je Igor Fink. Njegova družba s petimi zaposlenimi v zadnjih petih letih ustvari 170 tisoč evrov čistega dobička. Fink je največ denarja prejel od UKC Ljubljana (9,8 milijona evrov), UKC Maribor (4,1 milijona), Onkološkega inštituta (tri milijone) in od celjske bolnišnice (2,1 milijona).

 Zanimivo je podjetje Impakta Medikal v lasti Andreje Strle iz Kranjske Gore, saj se mu je čisti dobiček iz poslovanja ob enakih prihodkih (3,9 milijona evrov) povečal kar za 15-krat (z 28 tisoč evrov v letu 2014 na 414 tisoč evrov lani). Impakta Medikal s tremi zaposlenimi prodaja medicinske pripomočke in opremo, od ustanovitve leta 2007 je javnemu zdravstvu prodala za več kot 20 milijonov evrov, od tega levji delež UKC Ljubljana – 19 milijonov evrov. V prej omenjeni zgodbi o dobaviteljih ortopedskih pripomočkov se pojavlja tudi podjetje Impakta Ortomed, ki med drugim za UKC Ljubljana dobavlja vsadke za hrbtenico, prodaja pa še kostni cement, kirurške instrumente, prstne opornice … Impakta Ortomed je v osmih letih od javnega zdravstva prejela slabih 16 milijonov evrov (ustanovljena je bila 2007.), lastnik je Miroslav Petkovšek, ki je s tremi zaposlenimi v zadnjih petih letih ustvaril četrt milijona evrov čistega dobička. Največ posluje z UKC Ljubljana (9,8 milijona evrov), celjsko bolnišnico (tri milijone evrov) in Ortopedsko bolnišnico Valdoltra (1,7 milijona evrov).

Luksuz kamniških Savičev

Zgodba o uspehu je tudi trzinska firma Simps's v lasti Živka in Slavice Savič, ki je dobavitelj medicinskih pripomočkov, aparatov in materiala. V zadnjih 13 letih sta od javnega zdravstva zaslužila kar 57 milijonov evrov, mastno sta služila že pred tem, družba je bila ustanovljena že leta 1990. Največji plačniki so ZZZS z 22 milijoni evrov, UKC Ljubljana (9,3 milijona evrov), UKC Maribor (1,4 milijona evrov) ter jeseniška bolnišnica (1,2 milijona evrov). Čisti dobički podjetja Savičev so visoki – samo v zadnjih petih letih jih je bilo skoraj dva milijona evrov, del dobičkov se je očitno prelil v njuno razkošno vilo v Kamniku z dobrih 500 kvadratnimi metri površine. Zelo visoke prihodke iz javnega zdravstva imajo tudi v podjetju Bormia iz Nove Gorice, ki je bilo ustanovljeno šele konec leta 2010, od tedaj pa je od javnega zdravstva prejelo več kot 12 milijonov evrov, prihodki naraščajo. Lastniki so Igor Bogatec, Boris Cotic (živita v Sesljanu in Gorici), Roberto Marzi iz Hrvatinov in Maja Večerina iz Vipave. V zadnjih petih letih so imeli 1,4 milijona evrov čistega dobička s prodajo medicinskih potrebščin in materialov, njihovi največji odjemalci so UKC Ljubljana (9,2 milijona evrov), Splošna bolnišnica Izola (956 tisoč evrov) in UKC Maribor (943 tisoč evrov).

Milijoni Aleša Jenčiča

Ogromno denarja se iz javnega zdravstva steče tudi v firmo Interexport iz Potoka pri Komendi v lasti Aleša Jenčiča, v zadnjih 13 letih kar 73 milijonov evrov. Prodajajo filme in informacijski sistem za radiologijo, opremo za diagnostične laboratorije in potrošni material. Od 2011 do 2014 so pri poslovanju imeli 2,4 milijona evrov čistega dobička, pri čemer so največ denarja prejeli od ministrstva za zdravje (18,6 milijona evrov), UKC Maribor (9,9 milijona), UKC Ljubljana (8,5 milijona), Osnovnega zdravstva Gorenjske (3,3 milijona), Onkološkega inštituta (tri milijone), Splošne bolnišnice Celje (2,8 milijona) in Zdravstvenega doma Ljubljana (2,2 milijona evrov).