pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki v torek zaostrujejo stavko

Deli na:
Zdravniki v torek zaostrujejo stavko

Foto: Bobo

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je danes sklenil, da bodo zdravniki v torek zaostrili stavko, je povedal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Sedaj sicer potekajo pogajanja med Fidesom in vladno stranjo. A Kuštrin se boji, da danes ne bodo prišli tako skupaj, da bi zamrznili stavko. So se pa pripravljeni pogajati tudi čez vikend.

Kuštrin je pred pogajanji dejal, da pričakuje "kakšno presenečenje glede na to, da je vlada ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc dala pooblastila, da se pogaja in pride s kakšnimi novimi predlogi".

A kot pravi, bodo zelo hitro videli, ali ima vlada kakšne nove zavezujoče predloge. "Če ne, bomo pogajanja prekinili, obvestili stavkovni odbor in nadaljevali takrat, ko bo vlada imela kaj v rokah," je dejal.

Kot je poudaril, je po naravi zelo velik optimist, a ne verjame, da bo dogovor danes možen, da bi tako preklicali zaostritev stavke. So se pa pripravljeni pogajati. "Mi smo na razpolago kadarkoli cel vikend. Bili smo na razpolago tudi danes, celo dopoldne, pa sem slišal, da so ministri hodili po nekih zajtrkih," je dodal.

O zaostritvi stavke se je govorilo že v začetku tedna, a se je takrat Fides odločil to napoved zamrzniti, dokler vlada ne odloči o njihovi zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vlada je v četrtek sklenila, da takšne zahteve ne podpira.



"Izstop iz enotnega plačnega sistema je bil pred tremi tedni dogovorjen na skupni pogajalski skupini kot najbolj elegantna možnost. Kljub temu ostaja na mizi stavkovna zahteva, kar pomeni spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju z vertikalnimi napredovanji in odpravo omejitve preseganja 57. plačnega razreda," je dejal Kuštrin.

Da bi preprečili zaostritev stavke, se mora vlada po Kuštrinovih navedbah zavezati, da bo v DZ poslala predlog spremembe sistema plač v javnem sektorju z obvezujočim rokom izvedbe. "Recimo, da vlada to naredi ta mesec - potem smo mi morda pripravljeni zamrzniti stavko za dva meseca," je dejal.

Ob zaostritvi stavke bodo zdravniki opravljali le tiste storitve, ki so za čas stavke zdravnikov opredeljene v zakonu o zdravniški službi. Obravnavali bodo le nujne bolnike, nosečnice, otroke do 18. leta starosti in starejše od 65. let ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. Stavkalo bo tudi primarno zdravstvo, je dodal Kuštrin.

Predsednik Fidesa priznava, da je stavka "največje breme za bolnike, drugo največje pa za zdravnike, ker smo kar naprej v velikih etičnih dilemah in težavah". Kot pravi, so se zato pogajali kar eno leto, stavko pa so napovedali dovolj zgodaj. "Če bi se vlada tako resno lotila pogajanj pol leta pred začetkom stavke, kot se jih je sedaj, pa se jih tudi sedaj ne loteva dovolj resno, potem teh težav bolniki ne bi občutili," je dejal.

"Nam je zelo hudo, opravičujemo se bolnikom, ampak drugega načina niti nimamo," je izjavil. Ob tem je ponovil, da je stavka razkrila velike težave slovenskega zdravstva. "Kdo odgovarja, ko bolniki ne pridejo na vrsto in imamo nenormalno dolge čakalne dobe, ki so bile tudi pred stavko," se sprašuje. Tako pričakuje, da bodo ustrezni organi hitro in ustrezno reagirali.