franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravniki: Medicinska konoplja naj bo dostopna v lekarnah

Deli na:
Zdravniki: Medicinska konoplja naj bo dostopna v lekarnah

Foto: Arhiv Reporterja

Legalizaciji konoplje v medicinske namene so podporo izrekli tudi v zdravniških vrstah. V delovni skupini za področje predpisovanja medicinske konoplje pri Zdravniški zbornici Slovenije bi želeli, da zdravljenje s konopljo temelji na z dokazi podprti medicini, dostop do nje pa se omogoči prek lekarn, kot je to pri ostalih zdravilih.

Stališče je delovna skupina predstavila na novinarski konferenci na zdravniški zbornici. Kot je dejal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravniki pričakujejo, da bodo oblikovane ustrezne pravne podlage. Menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica in da bi morala biti medicinska konoplja zagotovljena v količini, da bo zadostna za vse bolnike, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje.

Svoje delo pa mora opraviti tudi stroka. Prek zdravniške zbornice so že zaprosili različne razširjene strokovne kolegije in sekcije zbornice, da določijo indikacije in kontraindikacije za njeno uporabo pri zdravljenju. Kot je dejal Krek, ima konoplja terapevtski potencial, a smo šele na začetku poznavanja tega potenciala.

Danes se že uporablja za zdravljenje različnih obolenj, a praviloma z ostalimi zdravili. Večina zdravljenj pa je še v eksperimentalni fazi. Pri tem je Krek posvaril pred miselnostjo, da konoplja zdravi vse. Zaradi obljub o čudežnih ozdravitvah ljudje opuščajo uradno zdravljenje, nekateri so tudi umrli, čeprav bi sicer ob nadaljevanju zdravljenja lahko preživeli, je dejal.

Medtem ko je medicinska konoplja kontrolirana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določeno terapevtsko dozo, tega pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih ljudje nabavijo na črnem trgu, ni. Vidimo primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu, je dejala Danica Rotar Pavlič in opozorila, da lahko pride tudi do poslabšanja stanja.

Poslanska skupina SD je že sporočila, da so pripravili novelo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, ki predvideva legalizacijo konoplje v medicinske namene, omogočiti pa želijo tudi proizvodnjo in raziskave v Sloveniji.

Predlagajo, da se konopljo uvrsti v III. skupino prepovedanih drog, za katero je dovoljena medicinska uporaba. Nadzor bi kot pri ostalih zdravilih opravljala Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki bi v šestih mesecih pripravila vse potrebno za začetek zakonitega gojenja konoplje v medicinske namene v Sloveniji.

V poslanski skupini ZL pa zahtevajo nujno sejo odbora DZ za zdravstvo, na kateri bi razpravljali o legalizaciji uporabe in gojenja konoplje za medicinske namene. Med drugim želijo, da odbor ministrstvu za zdravje naloži pripravo ustreznih pravnih podlag, ki bodo v Sloveniji omogočale pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene. V naslednjem koraku pa ZL napoveduje predlog za popolno legalizacijo konoplje.

V spletni anketi, v kateri je sodelovalo 642 zdravnikov, je kar 64 odstotkov zdravnikov podprlo uvedbo medicinske konoplje v zdravljenje bolnikov, obenem pa je večina zdravnikov menila, da slabo pozna indikacije. Kar 95 odstotkov jih je ocenilo, da potrebujejo na tem področju dodatna znanja.

Kot je na novinarski konferenci zdravniške zbornice pojasnila Ana Josipina Červek z Onkološkega inštituta Ljubljana, medicinska konoplja ni le eno zdravilo, ampak je po svoji sestavi in vsebnosti lahko praktično neomejeno število zdravil in se glede na vsebnost glavnih kanabinoidov (THC, CBD) tudi uporablja pri zdravljenju.

Kanabinoidi so po njenih besedah učinkoviti za obvladovanje nekaterih simptomov napredovane maligne bolezni kot dopolnilo k uveljavljeni obravnavi, kanabinoidni receptorji v rakavi celici pa so možna bodoča tarča za zdravljenje raka kot del kombiniranega zdravljenja. Na onkološkem inštitutu imajo izdelan protokol za zdravljenje s kanabinoidi, izvajajo pa tudi raziskavo za ugotavljanje učinkovitosti, nezaželenih učinkov in terapevtskih doz.

Uporabljajo jih tudi v nevrologiji, gre pa za t. i. sočutno rabo, je pojasnil Aleš Pražnikar z nevrološke klinike. Po njegovih besedah ta trenutek namreč ni nobene bolezni, na katero bi kanabinoidi dokazano vzročno vplivali. Pri nekaterih težkih boleznih, ko z uveljavljeno medicinsko terapijo niso dovolj uspešni, pa se poslužujejo tudi zdravil, ki imajo potencialni učinek.

Vendar je Pražnikar dodal, da čeprav ta trenutek medicinska konoplja ali kanabinoidi nimajo prepričljive terapevtske učinkovitosti, imajo velik potencial za nadaljnji razvoj. Je pa obenem opozoril, da so nezanemarljivi tudi nezaželeni učinki; splošno strinjanje je, da so za razvijajoče možgane škodljivi, veliki odmerki pa lahko na dolgi rok škodujejo tudi pri odraslih.