Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbor poziva Pahorja

Deli na:

Gregor Golobič "tone v blatu laži in sprenevedanja" in v tem spominja na nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona, je dejal predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Premier Pahor bi se moral po njegovo hitreje odzvati, ker pa je Golobiču dal 10-dnevni rok, pričakujejo, da če se Golobič ne bo sam umaknil, bo Pahor predlagal njegovo razrešitev.

Gregor Golobič "tone v blatu laži in sprenevedanja" in v tem spominja na nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona, je dejal predsednik Zbora za republiko Gregor Virant. Premier Pahor bi se moral po njegovo hitreje odzvati, ker pa je Golobiču dal 10-dnevni rok, pričakujejo, da če se Golobič ne bo sam umaknil, bo Pahor predlagal njegovo razrešitev.

Minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa Gregor Golobič je na izrecno vprašanje zatajil "milijonsko premoženje", je na novinarski konferenci Zbora za republiko med drugim spomnil Virant.

Pri tem gre pri Golobičevih izjavah za taktiko "kvazi opravičevanja", v njih pa je zaslediti tudi zanikanje in relativiziranje laži, meni Virant.

Kot relativiziranje laži je predsednik Zbora za republiko označil tudi odziv predsednika republike Danila Türka, distanciranja pa ni bilo niti v stranki Zares.

"Pojavljajo se tudi nove laži," je dodal in pri tem navedel kot primer trditev Golobiča, da ni bil nikoli povprašan o poslovnih deležih v podjetjih.

Laž izničuje Golobičevo verodostojnost, zato je konsekvenca njegovega ravnanja lahko le odstop z ministrskega mesta in odhod iz politike, je še ocenil Virant.

Ob tem v zboru menijo, da bi moralo biti premoženje nosilcev javnih funkcij "v celoti javno". DZ je v prejšnjem mandatu, kot je spomnil, sprejel zakon, ki je uzakonil javnost premoženja funkcionarjev, a ga je ustavno sodišče razveljavilo.

Glede na to Zbor za republiko po Virantovih besedah vlado in DZ poziva, naj sprejmeta zakon, "ki bi uzakonil vsaj to, da se porast premoženja oziroma da se spremembe v premoženju, ki nastajajo v času opravljanja funkcije, javno objavijo, in to ne samo za funkcionarje, ampak za vse tiste, ki imajo v svoji rokah vzvode oblasti, torej tudi za vrhove političnih strank, tudi za generalne sekretarje političnih strank, tudi za direktorje javnih podjetij in firm v državni lasti". Prav tako bi funkcionarji morali po njegovo razkriti vire premoženja.

"Dokler ta zakon ni sprejet, pa pozivamo funkcionarje vladajoče koalicije, pa tudi druge funkcionarje, recimo poslance državnega zbora, da podpišejo kodeks, s katerim se bodo zavezali, da bodo javnosti predstavili vse svoje premoženje in vire tega premoženja," je poudaril Virant in spomnil, da je tovrsten kodeks podpisala prejšnja vlada in vsi kandidati za ministre že pred imenovanjem.

Sociolog Matej Makarovič je opozoril na drug vidik zgodbe, in sicer na pozitiven razvoj na področju svobode medijev. "Že v času prejšnje vlade so se mediji vsaj v temelju prenehali bati oblasti," je povedal in ocenil, da je standard, ki so ga tako vzpostavili, posledica bolj raznovrstne medijske krajine.

Ob tem pa Makaroviča pri vsej zadevi bolj skrbijo posledice afere pri splošni klimi med državljani. Če se bo Golobič umaknil, bo vzpostavil pomembne standarde, v nasprotnem primeru pa bodo državljani ocenili, da politika temelji na laži, kar širi "vsesplošen politični cinizem, zmanjšuje participacijo na volitvah, zmanjšuje vse druge oblike participacije, slabi zaupanje v demokratični sistem".

O posledicah morebitnega Golobičevega umika za stabilnost vlade Virant ni želel špekulirati, je pa dejal, da bi bil to gotovo udarec za stranko in posledično za koalicijo. Veliko pa bo po njegovo odvisno od tega, ali se bodo v Zaresu uspeli distancirati od svojega predsednika. Makarovič pa je menil, da bi Golobič še največ prispeval k stabilnosti koalicije, če bi se sam umaknil.

Akademik Janko Kos je opozoril na izjave predsednika Türka, da v Golobičevem ravnanju ni nič kaznivega oz. protipravnega. "Potemtakem je vse dovoljeno, razen tisto, kar je kaznivo," je nadaljeval ter ocenil takšno razmišljanje za nevarno, saj po njegovo vodi v popolni amoralizem.

Pesnik Niko Grafenauer pa je uporabil Platonovo prispodobo o zbijanju mize, ki je ni, pri tem pa menil, da "zbijamo to državo kot tisto Platonovo mizo, vse pa se počne tako, da se ta ideja nikdar ne bi uresničila v vsej svoji verodostojnosti in trdnosti".