stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavlačevanje razprave

Deli na:

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes z 10 glasovi za in 6 proti izglasoval preložitev razprave o Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Poslanka Majda Potrata (SD) je menila, da bi moral odbor pred obravnavo dobiti dodatne informacije, v opoziciji pa so to ocenili kot zavlačevanje.

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes z 10 glasovi za in 6 proti izglasoval preložitev razprave o Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Poslanka Majda Potrata (SD) je menila, da bi moral odbor pred obravnavo dobiti dodatne informacije, v opoziciji pa so to ocenili kot zavlačevanje.

Kot je med drugim predlagala Potrata, naj raziskovalni center DZ razišče, kako članice EU obravnavajo resolucije ali druge dokumente parlamenta Evropske unije, ki niso zakonodajne narave. Poleg tega naj ugotovi, koliko resolucij take narave so nacionalni parlamenti do sedaj že sprejeli in kako jih običajno obravnavajo.

Tretje vprašanje pa je po besedah Potrate to, ali je kateri od nacionalnih parlamentov članic Evropske unije že predvidel kak poseben postopek obravnave in sprejema te resolucije in kakšne narave so ti postopki. Pridobitev teh informacij je po njenem mnenju nujna, da bi se izognili "nepotrebni politizaciji in obtožbam, da kdo ali zavlačuje ali se izogiba" ali da nasprotuje resoluciji.

Predlagatelj podpore resoluciji France Cukjati (SDS) je ugovarjal, da je DZ obravnaval že kar nekaj resolucij in se poslanci niso spraševali, kako z njimi ravna Evropa. V Sloveniji bi bila razprava o tem vprašanju potrebna, je dejal Cukjati in se vprašal, zakaj takšen strah pred njo. Predlog koalicije je ocenil kot zavlačevanje.

Po njegovem je nenavadno, da se v tem primeru zahteva informacija od vseh držav članic EU. "Ni dober strah pred obravnavo določenih vprašanj in nas to skrbi," je izpostavil. Prav s tem prelaganjem obravnave se po njegovem kaže, da v Sloveniji "potrebujemo to razpravo", ne glede na to, ali jo potrebujejo v drugih državah.

Miran Potrč (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin podprl predlog sklepa, ki ga je vložila Potrata. Dodatne informacije so po njegovih besedah potrebne in dobrodošle zaradi "nekorektnih obtožb, ki so sledile iz vrst opozicije, da ne želimo na enak način kot Evropa obravnavati evropske resolucije". Kot je zatrdil, v koaliciji to želijo - zato bodo tudi pridobili potrebne informacije in se nato skupno odločali, kako in kaj z obravnavo resolucije.

Branko Grims (SDS) je menil, da koalicija s prelaganjem razprave želi pomembna vprašanja odriniti "pod klop". Če se druge članice EU že sprašuje o tem, potem bi jim bilo po njegovih besedah treba zastaviti še vprašanja, v katerih članicah EU je bil po končani 2. svetovni vojni izveden "politični genocid", v katerih "so še v 60. letih vozili ljudi na Goli otok", v katerih so "še veliko po vojni pobili več odstotkov prebivalcev" in katere članice so prišle v EU brez sprejema vrednostno jasne ločnice med prejšnjim in demokratičnim režimom.

Franci Kek je v imenu poslanske skupine Zares poudaril, da tako v njihovi poslanski skupini obsojajo "vse totalitarizme, od fašizma do komunizma". Zatrdil je, da podpirajo resolucijo, opozoril pa, da jih Evropski parlament sprejme več deset. Zato se mu zdi smiselno, da pridobijo dodatne informacije, da bi videli, "kaj početi s temi resolucijami, ki jih Evropski parlament da nam v vednost".

Sklep, ki ga je predlagala koalicija, sta podprla tudi Anton Urh iz DeSUS in Milan Gumzar (LDS). Slednji je zatrdil, da v LDS nimajo nobenih pomislekov glede resolucije, vendar pa se k njej poskušajo dodajati različni prizvoki, zato bodo Potratin predlog sklepa podprli. Silven Majhenič (SNS) pa je poudaril, da v njihovi poslanski skupini niso "obremenjeni z negativno temo, smo pa za to, da se končno to enkrat razreši".

V Novi Sloveniji so v sporočilu za javnost zapisali, da so poslanci koalicije s preložitvijo razprave o Resoluciji Evropskega parlamenta preložili tudi "odgovornost pred obsodbo vseh treh totalitarnih sistemov v Sloveniji in očitno zavlačujejo z omenjeno razpravo". Vse kaže na to, da bi koalicijski poslanci želeli spremeniti resolucijo tako, da bi obsodili samo dva totalitarna sistema, na komunizem pa so očitno "pozabili" in ga ne prištevajo med totalitarne režime, so prepričani v NSi.

Sprašujejo se, zakaj tolikšen strah pred resolucijo. Kot so zapisali, je veliko evropskih držav "vse totalitarne režime obsodilo že kmalu po padcu železne zavese, le v Sloveniji se še vedno igramo skrivalnice". Današnja odločitev odbora za notranjo politiko je po njihovem norčevanje iz resolucije. "Sprašujemo se, zakaj je potrebno to tiščanje glave v pesek, ko pa je vendarle na vsakem koraku polno dokazov o povojnih zločinskih dejanjih pod vodstvom komunistične partije," so še zapisali v NSi.