Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žarnić novi minister

Deli na:

Poslanci so z 48 glasovi za in dvema glasovoma proti danes zvečer potrdili profesorja na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića za novega okoljskega ministra. Po glasovanju je Žarnić prisegel pred DZ in poslance prosil, da mu z znanjem in izkušnjami pomagajo pri zahtevnem delu, v korist vseh državljanov Slovenije.

Poslanci so z 48 glasovi za in dvema glasovoma proti danes zvečer potrdili profesorja na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića za novega okoljskega ministra. Po glasovanju je Žarnić prisegel pred DZ in poslance prosil, da mu z znanjem in izkušnjami pomagajo pri zahtevnem delu, v korist vseh državljanov Slovenije.

Žarnić je v prvem nagovoru pred DZ izpostavil, da pričakuje dobronamerno kritiko poslank in poslancev, ki mu bo pomagala iskati odgovore na težka vprašanja in najti rešitve za probleme, ki so pred njim.

Predsednik vlade Borut Pahor je še pred glasovanjem dejal, da po dolgem času na mesto okoljskega ministrstva dobivamo strokovnjaka. "Žarnič je prepričan, da s svojim znanjem lahko pripomore k temu, da Slovenija uveljavi politiko trajnostnega razvoja," je dejal poslankam in poslancem na današnji seji DZ in poudaril, da je to težko in zahtevno ministrstvo.     

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič je menil, da je okoljsko ministrstvo eden izmed resorjev, ki ga v SD po pomembnosti uvrščajo v vrh in zato po njegovih besedah pričakujejo strokovne odgovore.

Jože Tanko (SDS) je opozoril, da predlog novega ministra ni konsistenten s tistim, zaradi česar se je zgodila razrešitev preteklega ministra Erjavca. Sprašuje se, koliko dni bo dal premier novemu ministru za sanacijo problematike nezadovoljivih ukrepov ministrstva na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki. Kot temeljno pomanjkljivost predstavitve kandidata v SDS izpostavljajo manjko rešitve omenjene problematike, ki je bila razlog za razrešitev Karla Erjavca. "Ne bomo glasovali ne za ne proti, pričakujemo pa, da bo Pahor tudi pri presoji drugih ministrov enako kritičen, kot je bil do Erjavca," je pred glasovanjem poudaril Tanko.

Kandidata so podprli tudi v Zares. "Glede na njegovo predstavitev na matičnem odboru lahko od kandidata pričakujemo več dialoga, nov način upravljanja, hitrejše odločanje z dobršnim poudarkom na ureditvi inšpekcijskih služb," je izpostavil Franci Kek. V Zares pričakujejo, da bo spoštoval tudi odločitve DZ, na primer resolucijo za Severni Jadran. Računajo, da bo pri tem imel tudi podporo premiera. "V Zares želimo podpirati to vlado, vendar pričakujemo obojestransko podporo," je dejal Kek.

Jakob Presečnik (SLS) je povedal, da jih je Žarnić ob prestavitvi pozitivno presenetil in pokazal, da bo sposoben reševati problematiko, ki je je veliko na okoljskem ministrstvu. "Nadejamo se, da bo z vso vnemo začel opravljati svoje delo in to na visoki strokovni ravni, je dejal Presečnik.



Franc Jurša (DeSUS) pa je poudaril, da je Žarnić strokovnjak, ki bo znal prevzeti in voditi okoljski resor. "Prepričani smo, da bo znal z znanjem uspešno krmariti in izpolniti vizijo, ki jo je predstavil odboru," je menil Jurša.

"V SNS spoštujemo vse ljudi, ki so ponosni na svojo domovino, ki so patrioti in ki se svoje domovine ne sramujejo, zato gre kandidatu spoštovanje za stoičnost in ponos, ko je povedal da je tudi hrvaški državljan," je povedal Bogdan Barovič (SNS). Ob tem je dejal, da so v SNS ponosi, da so državljani Slovenije. "Zato za nas ne more biti v slovenski vladi slovenski minister nihče, ki je državljan druge države," je poudaril Barovič. Dodal je, da se bo kandidat pri svojem delu soočil tudi s kar nekaj nerešenimi problemi med Slovenijo in Hrvaško.

V LDS so Žarniča podprli, saj so po besedah Boruta Sajovica prepričani, da je kompetenten strokovnjak in pravi človek za ta resor. "Po dogovorih je pravi človek za zahtevno nalogo okoljskega ministrstva in v LDS mu bomo stali ob strani," je dejal in dodal, da je ocenjevanje posameznikov na podlagi nacionalnosti zavrženo in necivilizirano dejanje.

Žarnić bo na ministrskem položaju nasledil Karla Erjavca, ki je na januarski seji DZ odstopil s položaja še preden so poslanci utegnili odločati o njegovi razrešitvi. To je predlagal premier Pahor, potem ko ga je k temu zaradi nezadovoljivih ukrepov ministrstva na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki pozvalo računsko sodišče.