Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zarečeni kruh Mateja Tonina, ki je podprl kandidaturo gospodarskega ministra Počivalška

Deli na:
Zarečeni kruh Mateja Tonina, ki je podprl kandidaturo gospodarskega ministra Počivalška

Foto: twitter

NSI se je še lani zelo dobro razumela z gospodarskim ministrom. Na sliki: vodja poslanske skupine NSI Matej Tonin (v sredini levo) in Zdravko Počivalšek (v sredini desno).

Bilo je pred poltretjim letom, ko je Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSI, na izredni seji državnega zbora z besedami: »Izjave, kot so: stop novim davkom, za manj birokracije, za bolj odprto gospodarstvo, so prav iste izjave, kot jih ima NSI zapisane v gospodarskem programu. In to so definitivno izjave ministra, ki so navdušile Krščanske demokrate, zato smo z njegovim nastopom zadovoljni.«

Nenavadno podporo krščansko-demokratske stranke Miru Cerarju, ki je bil s stranko Ljudmile Novak leta 2014 že skoraj dogovorjen, da vstopi v večinsko levo koalicijo, so hvalili tudi levi mediji, češ tako deluje »konstruktivna opozicija«. Danes v NSI jedo zarečeni kruh in nosijo »prtljago« zgrešenih in dvomljivih odločitev Počivalška (od lex Mercatorja in Magne Steyr do 2. tira) oziroma vsega, kar nima nikakršne zveze z gospodarskim liberalizmom, na katerega prisegajo v stranki, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah dobila 5,59 odstotka glasov.

Teorija zarote pravi, da je bil Počivalšek koaliciji vsiljen, ključna je bila parlamentarna »žlahtna desnica«. Pred njim so bili ali kandidati ali so hitro odstopili Ervin Pfeifer, Jožef Petrovič in Gojko Koprivc, nato se je kot strela z jasnega pojavil Počivalšek. V NSI bi pač morali vedeti, da je predsednik uprave Terme Olimia vedno zagovarjal državno lastništvo, da so Terme bile velike prejemnice državnih pomoči in da to, da je prejel nagradi za menedžerja leta in gospodarske dosežke (GZS), pomeni, da bo prej ali slej v zaporu, kot sta denimo Bine Kordež (Merkur) ali Danilo Kovačič (Hit), oba nagrajenca.

Delovanje Počivalška je bilo daleč od tistega, kar je Matej Tonin v vseh govorih poudarjal, češ da gre za uspešnega menedžerja, zato je treba upoštevati njegove ideje: »Gospod Počivalšek je v svojih predstavitvenih govorih nedvomno imel jasna stališča, kako in na kakšen način bi morali v Sloveniji izboljšati poslovno okolje. In upam, da bo s to svojo odločnostjo, ki jo je izkazal v dosedanji poslovni poti prepričal tudi številne kolege v vladnih vrstah. In da ne bo osamljen primer in osamljeni ambasador slovenskega gospodarstva.« 

Počivalšek je še dolgo užival podporo NSI, se s stranko sestajal, še lani jeseni so se družili na celjskem sejmu in ga branili, češ da ni on nič kriv, ampak koalicija.

»Pričakovali smo mnogo več, pričakovali smo, da bo minister ključni ambasador reform. Kot pa kažejo trenutne razmere, se je minister prehitro sprijaznil s koalicijsko aritmetiko,« je za Reporter dejal Tonin, ki je potem nekako izginil iz prvega plana stranke, ki je nenadoma obrnila ploščo in se posula s pepelom.

 Zakonu o investiciji Magne Steyr, ki omogoča razlastitev lastnikov zemljišč, so lani sicer nasprotovali, a so se glasovanja v državnem zboru kljub vsemu vzdržali, pri lex Mercatorju pa so bili že jasno proti. V zadevi Cimos je poslanec NSI Jernej Vrtovec ministra celo pozval, naj odstopi. Nasploh bi zdaj v tej stranki radi pozabili, da so za ministra pomagali ustoličiti človeka, ki je leta 2012 želel oživiti Kumrovec, rojstni kraj diktatorja Tita, gospodarstvu pa je naredil več škode kot koristi.