mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi številnih nesreč kaos na ljubljanski urgenci

Deli na:
Zaradi številnih nesreč kaos na ljubljanski urgenci

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na UKC zaradi številnih padcev, zvinov in zlomov aktivirali zeleni alarm za množične nesreče.

Na ljubljanski urgenci so do približno 12.30 obravnavali že več kot 140 bolnikov, predvsem zaradi padcev, zvinov in zlomov, je povedal dežurni travmatolog na UKC Ljubljana Marko Jug . Kot je dejal, so razmere izredne, aktivirali so tudi zeleni alarm za množične nesreče. Najverjetneje bodo bolnike morali preusmerjati tudi v druge bolnišnice.

Zeleni alarm pomeni, da se "preštejemo, vidimo, kaj imamo na razpolago, kakšno je stanje v drugih bolnišnicah in se pripravimo, v kolikor se stanje poslabša, da lahko potem hitreje ukrepamo", je razložil Jug. Problem na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana predstavlja tudi gripa, zaradi katere so oddelki zelo obremenjeni.

Pojasnil je še, da so alarm, ki je sicer mišljen v primeru množičnih nesreč, aktivirali prvič za take vremenske razmere. Ljubljana je trenutno najbolj izpostavljena, zato iščejo možnosti, da bi stanje lažje obvladovali.

Na običajen dan na kliničnem oddelku za travmatologijo pregledajo med 180 do 200 bolnikov. Kot je dejal Jug, pa pričakujejo, da se bo stanje še poslabšalo. Zaradi izrednih razmer so uvedli tri nove ambulante, skupno bolnike tako sprejemajo v šestih. Več ambulant pa po njegovih navedbah zaradi trenutne prostorske stiske niti ne morejo vzpostaviti.

"Upamo, da bo čim manj ljudi potrebovalo hospitalizacijo," je dejal Jug, sicer bodo bolnike skušali preusmeriti v Zdravstveni dom Kranj in druge okoliške bolnišnice. Poškodovanci na oskrbo čakajo v povprečju od štiri do pet ur. V času izjave za medije je po Jugovih besedah v vrsti čakalo približno 50 ljudi. "Ne ugotavljamo, da bi se stanje izboljšalo. Bolniki prihajajo z zamikom, morda jih je še veliko doma in imajo še namen priti", je dejal.

Ob tem je pozval ljudi, naj preden pridejo na urgenco, razmislijo, ali potrebujejo nujno oskrbo, in da v kolikor stanje ni resno, morda raje počakajo nekaj ur. Takih bolnikov, ki bi najverjetneje lahko prejeli odloženo oskrbo, je po njegovi oceni okoli 30 odstotkov.

Na urgenci deluje tudi triažna ambulanta s pomočjo zdravnika, ki hitro pregleda bolnika in oceni, ali bi lahko počakal na oskrbo do naslednjega dneva. S takimi bolniki se skušajo dogovoriti, da bi oskrbo mogoče odložili. Aktivirali so tudi radiološki inštitut, tako da lahko ob rentgenu iz urgentnega bloka uporabljajo tudi tudi tistega na inštitutu in polikliniki.


Do množičnih poškodb je prišlo predvsem zaradi padcev na jutranji poledici. Težje poškodovanih, ki potrebujejo operacijo, je deset, nihče pa ni v življenjski nevarnosti.

Kot je dejal Jug, se bodo v prihodnjem tednu, ko so tudi napovedane zelo nizke temperature, pripravljali sproti glede na potrebe. "Bojimo se, da bomo že s tem valom zasegli precej kapacitet, predvsem hospitalnih. Ob gripi, ki že sedaj vlada, bo to težko obvladljivo. Rezerv že dolgo ni," je še dodal.

Zaradi velikega povečanja intervencij so izvedli vse potrebne ukrepe in na delo vpoklicali tudi vse bližnje reševalce, je povedal namestnik vodje reševalne postaje Janez Kramar. Na terenu je tako 16 vozil in 36 reševalcev, torej vse razpoložljive ekipe. Običajno je na terenu okoli deset reševalnih vozil.

Do izjave za medije so izvedli že 215 intervencij. Toliko jih sicer običajno izvedejo v 24 urah. V intervencijah do izjave so po Kramarjevih navedbah obravnavali med 50 do 70 padcev.

Kot je še dejal, se tudi vse sosednje reševalne postaje srečujejo s povečanim številom intervencij. Na pomoč so poklicali tudi zasebne reševalne službe, ki so opravile nekaj intervencij. Ocenil je, da sistem zaenkrat deluje, in da so po vseh izvedenih ukrepih opazili, da jim je "velik dotok uspelo malenkost zajeziti".

Na Mestni občini Ljubljana meščane obveščajo, da lahko na sedežu KPL d.d. na Tbilisijski 61 od ponedeljka do petka med sedmo in 15. uro brezplačno prevzamejo 15 kilogramov soli za posipanje. Ob prevzemu se morajo posamezniki izkazati z osebnim dokumentom, iz katerega je razvidno, da so meščani Mestne občine Ljubljana, in s seboj prinesti ustrezno posodo za prenos soli.

Tudi Javno podjetje OKOLJE Piran d.o.o. je zaradi napovedanih padavin in možnosti zmrzovanja v okviru zimske službe na več lokacijah postavilo zabojnike s soljo oziroma vreče soli. Občane naprošajo, naj v zabojnike s soljo ne odlagajo kosovnih odpadkov.

Občina Bohinj in Turizem Bohinj pa opozarjata, da led, ki je že delno prekril Bohinjsko jezero, še zdaleč ni dovolj varen za hojo ali drsanje. Vse aktivnosti na delno zaledeneli površini zato odsvetujejo.