gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi snega številne nesreče in zastoji na cestah

Deli na:
Zaradi snega številne nesreče in zastoji na cestah

Foto: Bobo

Zaradi zimskih razmer je po Sloveniji danes prišlo že do več nesreč, nekatere ceste in mejni prehodi so zaprti.

Večji del države je danes prvič v tej zimi pobelil sneg. Ta je povzročal nemalo preglavic, predvsem na cestah, na katerih se je zgodilo več nesreč in zdrsov. Po nižinah je v dopoldanskih urah ponekod še deževalo, zaradi nizkih ur in zamrznjenih tal pa je poledica botrovala številnim nesrečam in poškodbam, ki so zelo obremenile ljubljansko urgenco.

Kljub pozivom policistom, naj vozniki vozijo previdno in počasneje kot običajno, pri tem pa naj povečajo varnostno razdaljo ter se izogibajo sunkovitim manevrom in prehitevanjem, so se vozniki na slovenskih cestah danes soočali s težavami na cesti.

Primorska avtocesta je bila zaprta dvakrat. Prvič je bila zaprta okoli 14. ure, ko je prišlo do požara na tovornem vozilu na odstavnem pasu med priključkoma Vrhnika in Logatec v smeri Kopra. Med intervencijo gasilcev, ki so gasili goreče tovorno vozilo, je stoječi promet na primorski avtocesti zajelo sneženje. Ko so sprostili pas za vožnjo, je nekaj tovornih vozil med speljevanjem zdrsnilo, zato so avtocesto znova za nekaj časa zaprli. Pri zdrsu vozil se ni nihče poškodoval.

Tudi na Koroškem so vremenske razmere ves dan povzročale težave na cestah, ob tem da so bile na terenu vse razpoložljive enote zimske službe. Na Mislinjskem klancu na cesti Velenje-Slovenj Gradec je obtičalo več tovornih vozil. Dopoldne je na Koroškem deževalo, ponekod je padal ledeni dež, zaradi česar je bila na nekaterih cestnih odsekih kljub posipavanju zimskih služb poledica. Okoli poldneva je začelo snežiti, na cestah sta sneg in snežna brozga.

Zgodilo se je tudi nekaj prometnih nesreč. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje sta dopoldne v Podklancu v občini Dravograd trčili dve osebni vozili, v nesreči pa sta se dve osebi poškodovali, ena od njiju je bila po podatkih Policijske uprave Celje huje poškodovana. Na območju Zgornje Vižinge sta na cesti obtičali osebno in tovorno vozilo. Prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila, se je zgodila na Kovtrovem mostu v Dravogradu. Prav tako so policisti obravnavali nesrečo na Ravnah.

Zaradi obilnih snežnih padavin so se razmere poslabšale tudi na podravskih cestah. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so bili obveščeni o vsaj desetih prometnih nesrečah, čeprav se jih je dejansko zgodilo še precej več. Največ težav je zaradi zaprtja mejnega prehoda Gruškovje, ki so ga hrvaški policisti za tovornjake zaprli že zgodaj popoldne.

Promet je oviran zaradi prometnih nesreč in zdrsov med cestninsko postajo Prepolje in počivališčem Dravsko Polje v smeri Ptuja na podravski avtocesti ter na pomurski avtocesti med priključkoma Sv. Trojica in Vučja vas v smeri Murske Sobote, kjer je zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas.


Kot je za STA povedal vodja vzdrževanja državnih cest na mariborskem območju Slavko Bračko, so na terenu z vsemi razpoložljivimi ljudmi in mehanizacijo, vse ceste pa so trenutno prevozne z zimsko opremo. Zapadlo je okoli 20 centimetrov snega, v višjih legah tudi do 30 centimetrov, trenutno pa ceste tako plužijo kot posipavajo.

Z ministrstva za infrastrukturo pa so sporočili, da izvajanje zimske službe ostaja enako kot doslej, potem ko je lani začel veljati nov pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest. Zagotavljajo, da ta v ničemer ni poslabšal izvajanja zimske službe. Upravljavec cest tako sam odloči, kdaj bo začel posipavati oziroma plužiti. Pri snegu to pomeni najpozneje takrat, ko je višina snega do največ 10 centimetrov za avtoceste, hitre ceste in državne ceste, kjer je povprečni letni dnevni promet več kot 4000 vozil, in do 15 centimetrov za ostale državne ceste.

Na ljubljanski urgenci, kjer so do približno 17. ure pregledali 250 bolnikov predvsem zaradi zvinov, zlomov in padcev na poledenelih površinah, so danes aktivirali zeleni alarm za množične nesreče. Kot je dejal dežurni travmatolog Marko Jug na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, so razmere izredne, bolnike bodo najverjetneje morali preusmerjati v druge bolnišnice. 15 ljudi je težje poškodovanih in so potrebovali operacijo, odprli so tudi štiri dodatne ambulante.

Ob tem je pozval ljudi, naj preden pridejo na urgenco, razmislijo, ali potrebujejo nujno oskrbo, in da v kolikor stanje ni resno, morda raje počakajo nekaj ur. Takih bolnikov, ki bi najverjetneje lahko prejeli odloženo oskrbo, je po njegovi oceni okoli 30 odstotkov.

Zaradi velikega povečanja intervencij so izvedli vse potrebne ukrepe in na delo vpoklicali tudi vse bližnje reševalce, je povedal namestnik vodje reševalne postaje Janez Kramar. Na terenu so bile vse razpoložljive ekipe, 16 vozil in 36 reševalcev. Običajno je na terenu sicer okoli deset reševalnih vozil. Do okoli 13. ure so izvedli že 215 intervencij. Toliko jih sicer običajno izvedejo v 24 urah.

V popoldanskih urah je internistični in kirurški del urgence Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Zahvalila se je zaposlenim, ki zaradi vremenskih razmer, gripe in okužb dihal s težavo obvladujejo povečano število bolnikov na ljubljanski urgenci. Ob tem je izrazila prepričanje, da bodo bolniki prihodnjo zimo oskrbovani v novih prostorih internistične prve pomoči, zdravstveno osebje pa bo lahko delalo v normalnih razmerah. Ministrica je še pozvala vodstva drugih bolnišnic, naj sodelujejo pri prerazporejanju pacientov.

Višina snežne odeje v prestolnici je bila ob 18. uri dobre štiri centimetre, popolnoma drugače pa je bilo v gorah. Vogel trenutno namreč prekriva 64 centimetrov snega, Blegoš 28, Rogla 33, Krvavec 39, Vršič 52 in Predel 46. Po podatkih samodejnih merilnih postaj agencije za okolje je imelo mariborsko Letališče Edvarda Rusjana slaba dva in pol centimetra snega, in brniško Jožeta Pučnika pa približnost dva in pol centimetra snega.

Ponoči bodo padavine po napovedi meteorologov sicer slabele in postopno ponehale, najpozneje na jugu in vzhodu države. V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, med dnevom pa se bo delno razjasnilo.