profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi Putina "invazija" na Vršič: "Da ga vsaj enkrat vidim v živo"

Deli na:
Zaradi Putina "invazija" na Vršič: "Da ga vsaj enkrat vidim v živo"

Foto: Bobo

Gozd ob Ruski kapelici pod Vršičem, prizorišče slovesnosti v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je leta 1916 zasul plaz, je včeraj preplavila množica ljudi. Kljub najstrožjim varnostnim ukrepom zaradi udeležbe ruskega predsednika Vladimirja Putina je ob kapelici vladalo sproščeno vzdušje, ki ga ni skalila niti zamuda visokega gosta.

Ob spomeniku, ki letos praznuje stoletnico, se je poleg najvišjih predstavnikov Slovenije in Rusije, več ministrov ter gospodarstvenikov zbralo mlado in staro iz vse Slovenije ter tudi nekaj Rusov.

Obiskovalci so se h kapelici zgrinjali celo dopoldne in tik pred slovesnostjo v gozdu ni bilo več mogoče najti več veliko prostih kotičkov.

Ko je z enoinpolurno zamudo prispel ruski predsednik, ga je množica pozdravila z navdušenim ploskanjem, nekateri tudi z vzkliki. Da jih je pustil čakati, ljudi ni motilo, ob najavi zamude se jih je več nasmejalo, nekateri pa so pripomnili, da si ruski predsednik to pač lahko privošči.

Z aplavzom so obiskovalci Putina večkrat prekinili tudi med njegovim govorom in ga pospremili ob odhodu.

Nekateri so h kapelici prišli prav zato, da bi videli ruskega predsednika v živo. "Na slovesnost sem prišel zaradi Putina, da ga vsaj enkrat vidim v živo, ker je to edinstvena priložnost v Sloveniji," je dejal 20-letni Staš Vrh, ki se je za obisk odločil tudi zato, ker se uči rusko.

Tudi enega starejših udeležencev, več kot osemdesetletnega Slobodana Drakulića iz Vinice je v prvi obisk slovesnosti med drugim prepričala udeležba Putina.

Drugi so bili na tradicionalni slovesnosti že večkrat. Med njimi je Dolenjka Zdenka Borse, ki je tokrat prišla šestič. "Rada prihajam, ker se mi zdi lepo, da se ohranja spomin," je povedala.

Olga Marija Turk iz Ilirske Bistrice, ki se je slovesnosti udeležila drugič, sicer pa pogosto obišče kapelico, je menila, da bi nas morali spomeniki, kot je ruska kapelica, spametovati, da se nam ne bi več dogajale podobne stvari, kot so se ruskim vojakom in po možnosti še hujše.

Irma Kogej, ki je članica društva Slovenija Rusija, obiskov na slovesnosti ne šteje več. "Prihajamo z namenom, da srečujemo tudi znane, tiste, ki se zberejo vsako leto. Letos je pa drugače, je množično," je dejala gospa, ki je bila tudi že na prvih slovesnostih, v 90. letih prejšnjega stoletja, ki so bile precej skromnejše.

Zdi se, da ni nikogar motilo, da je moral včeraj vstati prej kot običajno, v Kranjski Gori pa je moral skozi podoben varnostni pregled kot na letališčih.

Že ob 10. uri se je pred točko za varnostni pregled v Kranjski Gori vila več deset metrov dolga vrsta ljudi, ki so čakali na pregled, preden so lahko vstopili na enega od posebej pregledanih avtobusov, ki so jih odpeljali po sicer zaprti cesti do Ruske kapelice.

Vsi sogovorniki so zatrdili, da jih varnostni ukrepi ne motijo. "V globalnem svetu bomo morali biti bolj navajeni na preglede," je prepričan Miran Peršolja iz Goriških Brd, ki je menil, da se vsak počuti varnejšega, če ga pregledajo.

Varnostne ukrepe je bilo čutiti tudi v zraku. Območje so občasno preleteli helikopterji, motilci signalov pa so onemogočili telefoniranje. Na vzpetinah okoli kapelice so dogajanje na prizorišču opazovali vojaki.

Ker h kapelici zaradi poostrene varnosti letos ni bilo dovoljeno prinesti pijače, na prizorišče pa je bilo treba priti precej pred prireditvijo, so prostovoljke v gozdu delile vodo in sadno-žitne rezine. "Pripravljenih imamo 3000 sadno-žitnih rezin in 1,5 tone vode," je pojasnila ena od njih.

A to ni bilo dovolj. Dve uri pred začetkom slovesnosti, ki je potekala v sončnem vremenu, ni bilo moč dobiti niti vode niti hrane. Žejni so si lahko zajeli vodo v studencu, ki teče mimo kapelice. Toda vzdušja tudi to ni zmotilo.

Po slovesnosti pri kapelici se je v Kranjski Gori začelo druženje za obiskovalce, ki ga tako kot vsako leto pripravlja društvo Slovenija Rusija.