Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi padavin nevarnost razlivanja voda, ponekod poledica na cestah

Deli na:
Zaradi padavin nevarnost razlivanja voda, ponekod poledica na cestah

Foto: Bobo

Zaradi padavin, ki so zajele del države, je ponekod na cestah poledica, na zahodu in jugu države pa obstaja velika verjetnost razlivanja meteornih voda.

Padavine se bodo postopno razširile tudi na vzhod Slovenije, deževalo bo tudi po nižinah v notranjosti države, popoldne in zvečer pa bo dež od severa prešel v sneg.

Po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo danes sicer oblačno, ponekod tudi megleno. Ker pa bodo padavine v notranjosti Slovenije prešle tudi v sneg, bodo razmere zimske. Jugozahodni veter bo dopoldne oslabel. Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od -3 do 2, ob morju do 9 stopinj Celzija.

Zaradi zamrznjenih tal, spremenjenih odtočnih razmer in predvidenih obilnejših padavin v dopoldanskem času, je predvsem v zahodnem in južnem delu države velika verjetnost razlivanja meteornih voda, še navaja Arso.

Arso poroča, da je v Julijskih Alpah do danes zjutraj zapadlo od deset do okoli 40 centimetrov snega, ki ga je veter močno spihal. Drugod v gorah je bilo snega malo, padavine pa se širijo proti vzhodu. Zaradi novozapadlega snega se nevarnost pred snežnimi plazovi hitro povečuje.

Popoldne se bo meja sneženja postopno spustila do nižin. Količina snega bo odvisna od nadmorske višine in geografske lege. Največ snega lahko zapade v zahodni in jugozahodni Sloveniji, najmanj na severovzhodu.


Sneženje in zimske razmere pričakujejo na cestah Policijske uprave Maribor, zato ob spremenljivih razmerah in v primeru obilnejšega sneženja opozarjajo na ustrezno pripravo vozila na zimo, dosledno upoštevanje cestnoprometnih pravil in strpnost v prometu.

Predvsem na Primorskem so lahko zaradi nizkih temperatur ceste poledenele, zato na prometnoinformacijskem centru pozivajo k previdnejši vožnji. Zaradi kombinacije padavin in nizkih temperatur na poledico na cestah opozarjajo tudi na območju Policijskih uprav (PU) Ljubljana in Kranj.

Policisti zato voznike pozivajo k previdni in počasnejši vožnji od običajne z večjo varnostno razdaljo. Priporočajo, da se izogibajo sunkovitim manevrom in prehitevanjem, pred in v ovinkih zmanjšajo hitrost in paziti morajo tudi pri vožnji po klancih navzdol in podobno. Pešci pa morajo biti previdni na spolzkih pločnikih.

Medtem ko zaradi zaledenelih cest na Gorenjskem prometnih nesreč zaenkrat še niso zabeležili, so jih na PU Ljubljana nekaj že obravnavali.

Ponoči bodo padavine po napovedi meteorologov slabele in postopno ponehale, najpozneje na jugu in vzhodu države. V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, med dnevom pa se bo delno razjasnilo. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter.

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Spet bo hladneje. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V ponedeljek kaže na delno jasno vreme. Popoldne bo oblačnost naraščala. Burja se bo nekoliko okrepila.