franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi blokade v Luki Koper železniški tovorni promet ustavljen

Deli na:
Zaradi blokade v Luki Koper železniški tovorni promet ustavljen

Foto: Bobo

Zaradi nadaljevanja blokade v Luki Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ), kjer so ukrepe zaradi blokade koprskega pristanišča sprejeli že v petek. Uporni delavci zahtevajo pogovor z premierjem Mirom Cerarjem, vodstvo Luke pa mu je že poslalo urgentni dopis.

V SŽ so že v petek uvedli mednarodno omejitev vstopov vlakov na slovensko železniško omrežje, oblikovali pa so tudi krizni štab, ki redno spremlja razmere. Obenem so pozvali k čimprejšnji normalizaciji razmer, saj že prihaja do gospodarske škode. Podrobnejših ocen škode na SŽ za zdaj še ne morejo podati.

Iz Luke Koper so medtem sporočili, da spontani upor v pristanišču še vedno traja, delovni procesi pa so še vedno onemogočeni. Prav tako so vsi vhodi in izhodi v pristanišče blokirani. Prehod uporni zaposleni dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom.

Trenutno je po pojasnilih Luke v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče.

Uprava družbe in ožje vodstvo družbe ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade, od katerega pričakujejo prihod v Luko.

Od skupščine družbe, ki je dvignila temperaturo na Obali, je namreč minilo že skoraj 24 ur. Na njej je Slovenski državni holding (SDH) umaknil za upravo in delavske predstavnike sporen predlog zamenjave treh nadzornikov na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, še pred tem pa je s čela SDH odstopil tudi Marko Jazbec.

A delavci gredo v svojih zahtevah še dlje. Zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki mu očitajo sabotažo projekta drugi tir Koper-Divača, in državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje, ki je upravo in delavske predstavnike med drugim razburil z nekaterimi izjavami na seji komisije DZ za nadzor javnih financ, ko je navajal zastarele podatke o dobičkonosnosti podjetja.

Vodstvo Luke je zato zjutraj poslalo urgentni dopis predsedniku vlade, v katerem apelirajo nanj, naj vzpostavi kontakt in pogovore z zaposlenimi, da bi preprečili katastrofalne posledice blokade pristanišča, ki lahko "povzročijo ogromno gospodarsko škodo, ne le v pristanišču, ampak celotni logistiki".

Poleg železniškega prometa je prizadet tudi cestni tovorni promet. Dostop do Luke Koper je za tovorna vozila namreč še naprej onemogočen, tovornjake pa izločajo na primorski avtocesti na počivališče Ravne pri Kozini, od Črnega Kala proti Kopru pa jih razvrščajo na odstavni pas. V pristanišče naj bi spuščali le hitro pokvarljivo blago.