sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zamolčana biografija desne roke padlega tajkuna Ivana Zidarja

Deli na:
Zamolčana biografija desne roke padlega tajkuna Ivana Zidarja

Foto: Bobo

Nekdanji državni sekretar Klemen Grebenšek, ki odhaja v družbo 2TDK, je v uradni biografiji zamolčal, da je vodil družbo Delfi, preko katere je Ivan Zidar izpeljal tajkunski odkup SCT.

Najbolj etična vlada Mira Cerarja je prejšnji teden za državnega sekretarja vnovič imenovala spornega magistra Jureta Lebna, ki se je zaradi napačnega navajanja izobrazbe moral posloviti na začetku mandata. Takrat je bil državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Desusova ministrica Irena Majcen. Začasno so mu našli novo službo v Hotelih Bernardin, ki jih je takrat vodil Marko Jazbec, poznejši prvi človek SDH. Toda že pred nekaj meseci je portal Požareport napovedal, da se Leben vrača za državnega sekretarja in da je zanj osebno posredoval premier Miro Cerar. Mimogrede, Cerar in Leben sta osebna prijatelja in se poznata z letovanja v nudističnem kampu v Koversadi.

A še bolj zanimiva je zgodba z nekdanjim državnim sekretarjem Klemenom Grebenškom, ki ga je zamenjal Leben. Grebenšek je odstopil, ker odhaja v družbo 2TDK, ki jo je vlada ustanovila za gradnjo drugega tiar Divača–Koper in kjer naj bi bil koordinator. Nazadnje je bil namestnik predsednika medresorske delovne skupine za pripravo nabora oblik javnozasebnega partnerstva za graditev drugega železniškega tira. V času Pahorjeve vlade je bil vodja kabineta ministra za okolje in prostor Roka Žarnića, njegov državni sekretar je bil Peter Gašperšič, sedanji minister za infrastrukturo. V uradni biografiji Klemena Grebenška, ki so jo po odstopu s položaja državnega sekretarja umaknili s spletne strani ministrstva, med drugim piše, da je svojo pot začel v gospodarstvu in da je v državni upravi zaposlen od leta 2010. Dve leti je bil vodja kabineta ministra za okolje in prostor, od tam pa se je preselil na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, nazadnje v sektor za odpadke in učinkovito rabo virov, dokler ni bil imenovan za državnega sekretarja.

Najbolj zanimiv del njegove biografije manjka, kaj je počel v gospodarstvu, verjetno zaradi tega, ker na to ne more biti posebno ponosen. Pred prihodom v državno upravo je bil namreč zaposlen v tajkunskem imperiju Ivana Zidarja, med drugim je bil predsednik uprave družbe Delfi, po kateri je Zidar lastninil SCT, nato pa tiskovni predstavnik SCT. Iz gospodarstva naj bi mu v državno upravo pomagal Gregor Golobič, povezava z njim naj bi bil odvetnik Miha Kozinc (pred dvajsetimi leti pravosodni minister), ki je za SCT opravljal različne odvetniške storitve, med drugim v sodnem postopku zagovarja Zidarjevega namestnika Aleksandra Mezeta. Za Golobiča je že tako znano, da so njegovi kadri tam, kjer je denar oziroma se o njem odloča. V tem smislu tudi nova služba Klemena Grebenška ne more nikakršno presenečenje.