900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar: SDS ščiti Brezigarjevo

Deli na:

SDS s pozivom k mojemu odstopu, ki ga je naslovila na premiera Boruta Pahorja, ščiti predvsem Barbaro Brezigar, je na današnji novinarski konferenci povedal pravosodni minister Aleš Zalar. "Jaz pa kot minister za pravosodje ščitim zakonitost poslovanja tožilstev in varujem samostojnost odločanja tožilcev v posamičnih primerih," je zatrdil.

SDS s pozivom k mojemu odstopu, ki ga je naslovila na premiera Boruta Pahorja, ščiti predvsem Barbaro Brezigar, je na današnji novinarski konferenci povedal pravosodni minister Aleš Zalar. "Jaz pa kot minister za pravosodje ščitim zakonitost poslovanja tožilstev in varujem samostojnost odločanja tožilcev v posamičnih primerih," je zatrdil.

Kot je poudaril, ščiti samostojnost v tem smislu, da nihče ne sme na nedovoljen način vplivati in posegati v proces tožilčevega odločanja in mu "lomiti hrbtenice, kar se je na primer zgodilo tudi v zadevi Berglund".

Zalar se je odzval tudi na petkovo izjavo generalne državne tožilke Brezigajeve, ki je dejala, da vodji tožilstva ni treba obrazložiti odklonitve sopodpisa tožilčeve odločitev. Zakon je po Zalarjevem mnenju jasen in omogoča vodji tožilstva, da odkloni sopodpis. "Vendar če to stori, potem nima nobene druge možnosti, kot da izda odredbo o prevzemu zadeve in dodelitvi te zadeve sebi ali drugemu tožilcu," je pojasnil.

Zakon o državnem tožilstvu pa po njegovih besedah v prvem odstavku 66. člena določa: "Odredba o prevzemu določene zadeve mora biti v pisni obliki in obrazložena". "Ker je zakon jasen, ne vem, kaj je hujše: ali to, da se generalna državna tožilka spreneveda, ali to, da zakona ne pozna," je pripomnil minister.

Kot je napovedal, bo v zvezi s tem izdal obvezno navodilo za uporabo državnotožilskega reda. Predlog tega navodila je že izdal in ga poslal Brezigarjevi, ki naj k temu navodilu poda svoje mnenje. Minister pričakuje njen odgovor v petih dneh, na osnovi tega pa bo navodilo potem uveljavljeno z objavo v internem tožilskem glasilu. V 30 dneh od te objave bodo morala vse tožilstva uskladiti svoje prakse v skladu s tem navodilom, je dejal Zalar.

Po njegovih besedah je bistvo tega navodila v tem, da se "v celoti zavaruje samostojnost državnih tožilcev v procesu odločanja in to notranja samostojnost v razmerju do nadrejenih tožilcev". Navodilo bo tako določalo, da od trenutka, ko državni tožilec podpiše svojo odločitev, nihče več ne sme pritiskati ali kako drugače vplivati na tega tožilca, da odločitev spreminja ali morda celo dodatno obrazloži. Breme odgovornosti je na vodji tožilstva, da pojasni svojo odločitev v primeru, da prevzame zadevo oz. da jo dodeli sebi ali drugemu.

Kot je še poudaril minister Zalar, ne želi dajati vtisa, da so prizadevanja ministrstva za pravosodje usmerjena v kadrovske čistke. "Politično ali svetovnonazorsko prepričanje ne more in ne sme biti razlog za kadrovske zamenjave in kot minister tega tudi ne bom dopustil," je zatrdil. Ali bo Brezigarjeva ostala na svojem položaju, je po njegovih besedah odvisno od nje same. Je pa Zalar povedal, da je njegovo zaupanje v delo Brezigarjeve precej omajano in da si želi, da bi se stanje uredilo.

Kot je znano, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko premiera Pahorja v nedeljo pozval, naj zaradi vmešavanja v samostojnost dela tožilcev in s tem povezane zlorabe političnega položaja začne postopek za razrešitev pravosodnega ministra Aleša Zalarja.

Odzivi strank

V poslanski skupini SDS se glede morebitne interpelacije zoper Zalarja še niso odločili. Kot je na novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine Jože Tanko, bodo najprej počakali na odgovor premiera Boruta Pahorja na njihov poziv, naj Zalarja razreši.

Ponovil je, da je bil nadzor pravosodnega ministrstva na ljubljanskem tožilstvu nedopusten, saj je bil odrejen še v postopku preiskave. Kot pravi, si je minister Zalar s tem dovolil nedopusten poseg v samostojnost tožilstva, "očitno s politično ambicijo".

Zadeva Berglund, ki je bila povod za nadzor na tožilstvu, je namreč sestavni del afere Patria, "ki je bila lansirana pred lanskimi parlamentarnimi volitvami", je dejal Tanko in dodal, da gre verjetno predvsem za ambicijo, da bi se del aktivnosti, ki se nanašajo na afero Patria, zakrilo.

V strankah so se na poziv SDS odzvali različno. V SD so poziv in grožnjo z interpelacijo označili kot očiten primer političnega vmešavanja. Po njihovem v SDS tudi pozabljajo, da je pravosodno ministrstvo pristojno za nadzor tožilstva, minister Zalar pa da le opravlja svoje delo, ko želi zagotoviti zakonito delovanje.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v izjavi za medije napovedal, da se bo stranka glede podpore morebitni interpelaciji zoper Zalarja odločila v prihodnjih dneh. Ob tem je poudaril, da bo svojo odločitev sprejela predvsem v luči tega, da je zanjo najpomembnejša "neodvisnost državnega tožilstva". Glede morebitne podpore pozivu SDS Pahorju, naj sam predlaga Zalarjevo rešitev, pa je dejal, da so v stranki "odprti za vse opcije".

Vodja poslanske skupine Zaresa je poziv SDS Pahorju ocenila kot "narobe svet". Po njenem je namreč absurdno, da bi nekdo, ki je odkril nepravilnosti na tožilstvu, za to odgovarjal. Poziv po njenem tudi kaže na očitno povezanost med SDS in Barbaro Brezigar.

V SNS podpirajo nadzor nad sodno vejo oblasti, zato morebitne interpelacije zoper Zalarja ne bi podprli, je povedal vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. Kot je dejal, se tudi ne bo spuščal v to, ali gre pri nadzoru nad tožilstvom za političen pritisk. Ocenil pa je, da je vsaka zadeva, ki jo določen minister izvede, politična.

V LDS so po besedah vodje poslanske skupine Boruta Sajovica prepričani, da pravosodni minister Zalar svoje naloge opravlja zakonito, strokovno in zavzeto, zato pričakujejo, da bo nadaljeval s svojim delom. Če bo interpelacija zoper Zalarja vložena, pa je napovedal, da bo stranka svojega ministra podprla.

Poslanec DeSUS Matjaž Zanoškar pa je za STA dejal, da se o morebitni interpelaciji ministra Zalarja v poslanski skupini še niso pogovorili.