Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar podprl Kosa

Deli na:

Ministrstvo za pravosodje bo podprlo iniciativo, da se Komisija za preprečevanje korupcije določi kot organ, ki je predviden s konvencijo ZN o preprečevanju korupcije, je po srečanju s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom povedal pravosodni minister Aleš Zalar. Govorila sta tudi uresničevanju nacionalne protikorupcijske strategije.

Ministrstvo za pravosodje bo podprlo iniciativo, da se Komisija za preprečevanje korupcije določi kot organ, ki je predviden s konvencijo ZN o preprečevanju korupcije, je po srečanju s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom povedal pravosodni minister Aleš Zalar. Govorila sta tudi uresničevanju nacionalne protikorupcijske strategije.

Po ministrovih besedah sta se sestala na pobudo predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, "sestanek pa je bil zelo operativne narave". V ospredju je bilo vprašanje, katere so tiste zadeve s področja pristojnosti ministrstva za pravosodje, ki se nanašajo na preprečevanje korupcije in kjer bi ministrstvo lahko z nekaterimi svojimi aktivnostmi izboljšalo stanje.

"Govorila sva o sistemskih rešitvah, o tem, katere zakone bi se dalo popraviti v zvezi s tem. Dotaknila sva se nekaterih problemov v odvetništvu, notariatu, pri stečajnih upraviteljih, sodnih cenilcih in izvedencih," je pojasnil Zalar. Kot je dodal, sta govorila tudi o vprašanju transparentnosti kadrovskih odločitev, ki jih sprejemajo nekateri pravosodni organi, in o tem, kako to transparentnost povečati.

Ministrstvo je po Zalarjevih besedah napovedalo, da bo dalo podporo iniciativi, da se Komisija za preprečevanje korupcije določi kot organ, ki je predviden s konvencijo ZN o preprečevanju korupcije. "To je problem, ki se vleče že nekaj časa, in naše ministrstvo bo pokušalo zagotoviti strokovno in politično podporo, da se to vprašanje dokončno razreši in se komisiji ta status tudi formalno prizna, čeprav ga dejansko že ves ta čas komisija opravlja," je pojasnil minister.

Komisija je po Kosovih besedah v preteklih letih zaznala "kar dosti težav na sistemskih področjih, ki sodijo v delovno področje ministrstva za pravosodje". Kot je dodal, so za razliko od prej na ministrstvu tokrat naleteli na odprta vrata, z ministrom pa se strinjata, da je mogoče veliko stvari dosti učinkoviteje preprečevati, kot pa kasneje sankcionirati ali pa odpravljati.

"Pogovarjala sva se o vrsti zadev, kjer se bodo včasih tudi samo z dosti večjo transparentnostjo dela nekaterih organov, z nekaterimi mogoče tudi manjšimi spremembami v zakonodaji znatno zmanjšala tveganja, da bi v katerem koli postopku katerega koli organa, ki sodeluje v postopkih sodnega odločanja, prišlo do korupcije," je dejal Kos. Govorila sta tudi o izboljšanju sodelovanja med ministrstvom in komisijo ter tudi o sodelovanju na področju uresničevanja nacionalne protikorupcijske strategije, ki je bila doslej po Kosovem mnenju bolj ali manj pozabljen dokument.

Po Zalarjevih besedah jih je predsednik komisije opozoril na nekatera odprta vprašanja, ki bi se jih dalo urediti z novelo zakona o notariatu, zlasti ko gre za vprašanje pristojnosti notarjev, ko je treba npr. varovati javni interes pri uveljavljanju predkupne pravice države v določenih primerih.

Glede vprašanja odgovornosti odvetnikov in uveljavljanja odgovornosti v primeru zatrjevanja kršitev odvetniške etike ali pa celo predpisov pa je to predvsem naloga Odvetniške zbornice Slovenije, je pojasnil Zalar. Zbornica mora po njegovem mnenju poskrbeti, da v okviru samoregulatornih pooblastil izpelje take postopke.

Normativni okvir je tu po ministrovi oceni zadosten. Napovedal pa je, da bo poskušal v pogovorih z odvetniško zbornico v torek popoldne opozoriti na to, da je v interesu odvetništva, da se trditve o kršitvah odvetniške etike obravnavajo resno, pošteno in v transparentnih postopkih.

Na današnjem sestanku so govorili tudi o konkretnem primeru, vendar minister o podrobnostih še ni želel govoriti, "ker je treba izpeljati določene postopke in ne bi bilo prav, da se tisti, na katere se ti postopki nanašajo, o tem seznanijo iz medijev". Kot je dodal, gre za postopke, ki jih komisija vodi v okviru svojih pristojnosti in v katerih mora ministrstvo kot državni organ sodelovati s komisijo.

Po Kosovih beseda vse sistemske probleme ugotavljajo na podlagi konkretnih zadev in če se konkretna težava pojavlja večkrat na različnih delih Slovenije, je to za komisijo jasen znak, da gre za nekaj, kar je sistemske narave in česar se je treba tudi sistemsko lotiti. Konkretni podatki tukaj sploh niso več pomembni, je prepričan Kos. Po njegovem mnenju je treba stvari urediti tako, da bo zmanjšana možnost ponavljanja takšnih dogodkov.

Minister je na sestanku med drugim tudi omenil, da imajo v zvezi s Študijskim centrom za narodno spravo odprto težavo, ki jo poskušajo reševati v okviru predpisanih postopkov, vendar se v zvezi s tem niso direktno obračali na komisijo. Kos pa je pojasnil, da je bil do danes o tem centru seznanjen le iz medijev. "Če obstajajo problemi, potem ti problemi vsaj zaenkrat niso takšni, da bi sodili v pristojnost naše komisije," je dejal Kos.