sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj je Cimos koprskim rokometašem posodil več deset milijonov evrov?

Deli na:
Zakaj je Cimos koprskim rokometašem posodil več deset milijonov evrov?

Foto: arhiv Reporterja

Na koprskem sodišču se je nadaljevala odškodninska tožba Cimosa zoper nekdanjega predsednika uprave Franca Krašovca zaradi posojil koprskemu rokometnemu klubu.

Izvedenka finančne stroke Brigita Aljaž je pojasnila, da samo kreditiranje kluba ni ogrozilo poslovanja družbe, da pa je bilo jasno, da klub denarja ne bo mogel vrniti.

Cimos nekdanjemu predsedniku uprave Krašovcu in nekdanjemu prokuristu Vladimirju Bukviču očita povzročitev za več kot deset milijonov evrov škode iz naslova nezavarovanih posojil Rokometnemu klubu Cimos Koper, ki jih ta ni vrnil.

Izvedenka Aljaževa je na včerajšnjem naroku na okrožnem sodišču navedla, da glede na obseg poslovanja Cimosa - ta je kmalu zatem zašel v resne finančne težave - financiranje rokometnega kluba ni ogrožalo poslovanja družbe, da bi zaradi tega zašla v finančne težave. Po drugi strani pa, kot je opozorila, je bilo jasno, da klub denarja ne bo mogel vrniti.

Samo financiranje kluba, ki je potekalo prek donacij, sponzorske pogodbe in kreditov, je sicer imelo pozitivne učinke z vidika krepitve blagovne znamke Cimos in njene prepoznavnosti, vendar ni mogoče izmeriti, kolikšni so ti učinki bili, je še pojasnila izvedenka.


Aljaževa je upoštevala tudi primerljiva kluba iz Celja in Velenja, ki sta ju financirala Pivovarna Laško oz. Gorenje, pri katerih pa so bili zneski kreditiranja nižji kot v Cimosovem primeru, poleg tega pa so se krediti vračali.

Med drugim je navedla primer, ko je koprski klub leta 2012 del kredita Cimosu poplačal z donacijo taistega Cimosa, kar pa naj ne bi bila neobičajna praksa. Je pa izvedenka priznala, da se je kasneje z zahtevo po vračilu kredita uničil potencial dodatnih virov financiranja, saj igralci niso imeli več nobenih obveznosti do kluba in so lahko prestopili drugam brez odškodnine.

Bukvič pa je k temu pripomnil, da je prav kreditiranje Cimosu omogočilo, da je rokometni klub "vezal nase", poleg tega pa so igralci na trgu imeli zelo visoko ceno, kot na primer Dejan Bombač.

Na vprašanje Cimosovega odvetnika Simona Žgavca pa je Aljaževa ocenila, da je bilo posojilo rokometnemu klubu z ekonomsko finančnega vidika neupravičeno in da bi podjetje svojo prepoznavnost v povezavi s klubom lahko doseglo že s sponzorsko pogodbo.

Dokazni postopek se bo nadaljeval sredi marca.