zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zajcu, ki je na hišo nekdanje tožilke vrgel bombo, bodo ponovno sodili

Deli na:
Zajcu, ki je na hišo nekdanje tožilke vrgel bombo, bodo ponovno sodili

Foto: Arhiv Reporterja

Višje sodišče je razveljavilo sodbo zoper Matevža Zajca, ki ga je ljubljansko okrožno sodišče zaradi bombnega napada na nekdanjo tožilko Jožico Boljte Brus obsodilo na desetletno zaporno kazen, poroča današnje Delo. Po podatkih časnika je višje sodišče zadevo vrnilo v ponovno sojenje, o Zajčevi usodi pa bo tokrat odločal povsem nov senat.

Ljubljansko okrožno sodišče je Zajca junija lani obsodilo na deset let in tri mesece zapora zaradi bombnega napada na hišo nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus. Sodišče je menilo, da je Zajc storil kazniva dejanja poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Napad se je zgodil 15. septembra 2014, okoli 22.30, le tri dni zatem, ko se je Zajc vrnil iz zapora. Na dvorišču nekdanje tožilke je odjeknila eksplozija vojaške ročne bombe, ki je poškodovala tožilkino hišo in tam parkirano vozilo, hujših posledic pa ni bilo. Boljte Brusova je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, kar je Zajc po oceni okrožnega sodišča vedel. Bomba je namreč eksplodirala le 8,6 metra od vetrolova.

Zajc je v zagovoru med sojenjem priznal dogodek, a zanikal poskus uboja. Sodišče pa je bilo prepričano, da je bil napad naročen, Zajc pa da je naročilo zanj dobil v zaporu.

Sedaj je višje sodišče sodbo razveljavilo, po podatkih Dela pa je eden od razlogov za razveljavitev dvom v pravno kvalifikacijo kaznivega dejanja. Višji sodniki so ugotovili tudi procesno kršitev, saj naj bi bila Zajcu kršena pravica do navzočnosti pri ogledu prizorišča kaznivega dejanja.