Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zadnje soočenje pred nedeljskimi volitvami: izzivalci proti Pahorju (FOTO)

Deli na:
Zadnje soočenje pred nedeljskimi volitvami: izzivalci proti Pahorju (FOTO)

Foto: Primož Lavre

Kandidati za predsednika republike so pred volilnim molkom še zadnjič soočili svoje poglede na nekatere aktualne teme.

Na soočenju na televiziji POP TV so med drugim spregovorili o zdravstvu in se zavzeli za spremembe. Spremembe na vrhu države pa lahko prinesejo zgolj volitve, so pozvali izzivalci aktualnega predsednika.
                           
Na današnjem soočenju so stališča soočili Angelca Likovič (Za otroke!), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), Borut Pahor (neodvisni), Ljudmila Novak (NSi) in Romana Tomc (SDS). Andreja Šiška (Zedinjena Slovenija) in Suzane Lare Krause (SLS) niso povabili na soočenje.

Foto: Primož Lavre


Kandidati so znova spregovorili o reševanju meje s Hrvaško po arbitražni sodbi. Pahor, Likovičeva, Popovič in Tomčeva so se zavzeli za dialog s Hrvaško. A ob tem Tomčeva in Likovičeva menita, da bi se bilo treba pogovarjati o poteku meje. "Enostranska implementacija ni mogoča, kar sedaj dela vlada, je v škodo Slovenije," meni Tomčeva, ki bi vztrajala pri sporazumu Drnovšek - Račan.

Popovič bi najprej umaknil žico z meje v znak prijateljstva s Hrvaško, nato sklenil dogovor z ribiči in se zavzel za Slovence, ki so po arbitražni sodbi ostali na Hrvaškem.

Pahor zagovarja dialog, četudi prvi sestanek ne bo prinesel rešitve, saj so pričakovanja previsoka, meni. A je prepričan, da bo Hrvaška sčasoma spremenila stališče.

Na potrpežljivost stavita tudi Šarec in Novakova, ki sta izpostavila še podporo mednarodne skupnosti in nujnost usklajenega delovanja Slovenije v zunanji politiki.

"Sodba je dokončna, jasna in treba jo je izvesti v dobri veri," pa je bila jasna Makovec Brenčičeva.

Foto: Primož Lavre - Andreja Šiška (na sliki z Borisom Popovičem) in Suzano Laro Krause niso povabili na soočenje



Kandidati so se v razpravi dotaknili tudi problemov v zdravstvu. Likovičeva bi se reševanja teh lotila s policijo, saj je prepričana, da je v zdravstvu korupcije "na tone". Potrebujemo celovito reformo zdravstva, meni Makovec Brenčičeva. Prazno zdravstveno blagajno bomo po njenem mnenju napolnili, če bomo pospeševali gospodarsko rast.

"Pomembno je, da so čakalne vrste kratke in da se bolniki lahko odločajo, kje se bodo zdravili," je nujnost konkurence v zdravstvu izpostavila Novakova, ki meni, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ne pripravlja dobre zdravstvene reforme. Opozorila je še, da veliko zdravstvenih delavcev dela zelo dobro, a zaradi slabih primerov na njih pade slaba luč.

Denarja v zdravstvu bo vedno premalo, zato je z njim treba zelo skrbno ravnati, je dejala Tomčeva. Sistem koncesionarjev, ki je po njenem mnenju povzročitelj dolgih čakalnih vrst, je treba prevetriti. Tudi po Šarčevem mnenju potrebujemo boljše in urejeno javno zdravstvo. Kot predsednik republike bi se zavzel, da bi uredil stanje znotraj KPK, ki bi preprečevala morebitno korupcijo v zdravstvu, in glasno opozarjal na nepravilnosti v zdravstvu.

Foto: Primož Lavre


Popovič meni, da zakonodaja na področju zdravstva nima "vgrajene zdrave kmečke pameti". Opozoril je, da še danes ne poznamo cen zdravstvenih storitev in da je zakone treba spremeniti tako, da bo sistem učinkovit.

Pahor pa je spomnil, da se je javno največkrat izrekal ravno o zdravstveni politiki. V času njegovega predsedovanja vladi so ob koncu dialoga med vlado in sindikati po mediatorsko pomoč prišli ravno k njemu.

Odločitev o morebitnem drugem krogu volitev bo odvisna tudi od volilne udeležbe, ki pa je na volitvah v zadnjih letih praviloma bistveno nižja od volitev od začetka samostojne Slovenije. Likovičeva in Novakova sta ob tem izpostavili, da bi morali v izobraževalni sistem vnesti državljansko vzgojo. Šarec je bil kritičen do medijev, ki da volitve razglašajo za klovnsko tekmo.

Tomčeva je ocenila, da bodo šli ljudje na volitve, ko bodo politikom spet zaupali. Popovič pa je izpostavil, da je Slovenija država, ki ima največ zamujenih priložnosti, zato je pozval k udeležbi na volitvah, ki lahko prinesejo spremembo.

Makovec Brenčičeva pa je opozorila, da je glas predsednika prvi glas v državi in mora se slišati z vsebino vred.

Tudi na nocojšnjem soočenju se izzivalci aktualnega predsednika Pahorja namreč niso mogli izogniti nekaterim kritikam aktualnega mandata. Pahor je na očitke o tem, da se ne izjasni o pomembnih stvareh, navedel, da se je do aktualnih tem opredelil v več sto govorih in izjavah.

Kandidati so se opredelili tudi do nošenja muslimanskih oblačil, ki zakrivajo obraz, v javnosti. V prid prepovedi nošenja nikaba in burke so se opredelili Pahor, Tomčeva, Likovičeva in Šarec. Popovič in Novakova menita, da v Sloveniji ta oblačila ta trenutek še niso tako razširjena, da bi potrebovali to prepoved. Makovec Brenčičeva pa se ni opredelila, saj da to ni enostavno vprašanje.

Foto: Primož Lavre


To je bilo še zadnje soočenje kandidatov za najvišjo politično funkcijo v državi pred volitvami, ki bodo potekale v nedeljo med 7. in 19. uro. Pred tem pa bodo imeli volivci čas, da v miru razmislijo o tem, komu bodo namenili svoj glas, saj se drevi, ob polnoči, začenja volilni molk.